Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

31 maj 2019

Koral av Suzanne Brøgger

Boken börjar med jakt av judisk pälsmössa ”shtreiml” i Jerusalem, inget som säljs i affärer, inget vem som helst får köpa. Speciellt inte en dansk dam.
För att hitta herr Klein måste vi in i många hus hos många kvinnor i kök, alla har de huvuddukar på huvudet, som de skakar på. Ben har de inte, de har helt sonika avskaffats till Guds ära. Herr Silke påstår att kvinnorna bävar av fruktan över att se mig, ett väsen från den nordiska mytologin, jättelång, materialisera sig i deras kök.” (sid 8)
Koral av Suzanne Brøgger är en dementi av hennes tidigare fyrtio år gamla böcker, ett slags tillägg. Brøgger nytolkar en ödesdiger kärleksrelation från sjuttiotalet i form av en sammanskrivning av de tidigare romanerna Crème Fraîche, Ja och Transparence, vilka kom ut 1978, 1984 och 1993. Uppväxt i Thailand, franska älskare, ett experimenterande sexliv, frihetslängtan, förälskelse och sökande efter identitet. Suzanne Brøgger har berättat att hon har mycket gemensamt med Marguerite Duras med liknande erfarenheter i unga år.

"Varför ville jag skriva om mina tidigare romaner? Svaret är enkelt. För att jag ville berätta att kvinnor blir sinnessjuka när de blir förälskade. Bli den du är heter det i ett gammalt visdomsord om hemligheten bakom all utveckling. Vägen går genom litteratur, kreativitet och - kärlek. Men man vet inte om det när det sker. Först efteråt förstår man vad allt gick ut på. Jag ödelägger mina böcker för att säga ja till livet om och om igen - och jag har återkomponerat min livshistoria i ett nytt ljus."
Kanske en omläsning någon gång, Brøgger är intressant.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkligen intressant. Jag har läst en del Brøgger, men länge sedan. Har funderat på om jag ska läsa Koral.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, precis, hennes klassiker var för länge sedan jag läste, hade viss påverkan när jag var hon, hon var ganska radikal, men alla förändras väl på fyrtio år, ser livet annorlunda.

Josephine sa...

Det är hon verkligen! Jag har även läst "Jadekatten" och "Lejonspår" henne. När ngn journalist frågade henne om hennes man och barn och detta val efter hennes banbrytande första bok så svarade hon kort och gott: "Man kan faktiskt ändra sig!" :-)

Hanneles bokparadis sa...

Josephine, tillåtet att ändra sig, jag skulle inte ha några barn, har fyra! :)