Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

22 maj 2019

Norsk omelett av Suzanne Brøgger

Norsk omelett : epistlar & anteckningar av Suzanne Brøgger krönikor och anteckningar om Norge, hon har rest runt och samtalat med konstnärer och samhällsdebattörer.
"Med ålderns rätt sätter sig Brøgger på en hög barstol mitt i lokalen och iakttar den nya världen omkring sig. Så mycket av det gamla är nu borta och förbi. Många har svårt att navigera och känna igen sig i det nya och inte blir det bättre av att samhället till stor del har mist sin bildning och sin kultur."
Personliga iakttagelser, intressant läsning om man är intresserad av Brøgger, Norge och Norden. Brøgger iakttar med sina danska ögon, ibland kan man se tydligare. Hon tar upp många ämnen

"bristen på barnuppfostran härstammar från Danmark!
   - Om man stängde in barn här skulle de ju springa runt skrikande, olyckliga. Barn har blivit likgiltiga och uppfattar inte längre sig själva, eftersom de har blivit gränslösa. Det är den danska pedagogiken som har förstört den norska skolan. Barnen blir svikna i det att de inte får några gränser. Barnen blir reducerade till till oljud och öronbedövande kaos. Nidarosdomen har blivit en lekstuga, en bollbana. Föräldrarna har gett upp, och lärarna har brutit ihop med hörselskador. Men ingen gör något." (sid 248)

2 kommentarer:

Znogge sa...

Hon har tyvärr en del poänger när det gäller dagens barn och deras uppfostran...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkar vara likadant över hela Norden...