Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 maj 2019

Novellerna av Inger Edelfeldt

"Jag hörde vind dra genom säden, därutifrån kommer fri renhet med vinden, som från ett hav. Bakom mig vakade huset, högt som ett slott. Katterna låg ofta i gruset. Deras päls blev het och man kunde borra in ansiktet i deras loja kroppar." (sid 93)
Novellerna av Inger Edelfeldt har fått fina recensioner. Ur författarens förord: "Människorna i dessa berättelser närmar sig varandra, försöker mötas och gör ibland det. Känslorna är stora, ibland oregerliga. Fantasin ger både näring och lägger krokben. Här uppstår gång efter annan det som jag har förstått är den typiska edelfeldtska humorn, en ofrivillig sådan som gnistrar till när någon av mina gestalters fantasiliv (som ofta går på högvarv) möter en krass, eller åtminstone oväntad, yttre verklighet."

Inger Edelfeldt var den första novellförfattaren som fick Ludvig Nordström-priset 1998.

Novellen Sommar berättar om två syskon i tonåren, storasystern hade just konfirmerat sig. De bor i ett vitt hus med sina föräldrar, fadern sitter tyst i ett annat mörklagt rum när han inte arbetar ute på gården. Systrarna är ganska ensamma för de får inte ta med vänner hem. En dag hörde de en fruktansvärd skräll av en bilmotorn. En främmande man har kört i diket, moder tar hand om hans skador, systrarna är nyfikna.


Novell IV hos Ugglan:
14. Läs en novell där det finns en katt.

10 kommentarer:

Znogge sa...

Kanske ett oväntat besök kan föra något gott med sig...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, med eller utan gevalia... en ny erfarenhet.

Mösstanten sa...

Bra tips. Jag har aldrig läst en novell av Inger Edelfeldt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Edelfeldt är riktigt bra, ska läsa mer av henne.

Lena i Wales sa...

Låter som ett bra upplägg för en spännande historia.

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, Inger Edelfeldts noveller är väldigt varierande.

Ugglanoboken sa...

Tack för tips! :-)

Hanneles bokparadis sa...

Helena, väldigt trevlig läsning :)

Josephine sa...

Inger Edelfeldt, då tänker jag på hennes seriefigur - hondjuret. älskar den. :-)

Hanneles bokparadis sa...

Josephine, det har jag missat...