Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 juni 2019

en liten Tranströmer kan finnas överallt

"Det gör ingenting hur många som kommer, eller hur många som förstår vad jag talar om, bara där sitter en enda blivande författare i publiken, kanske en nobelpristagare, då räcker det med en enda, tröstade hon sig.
    I verkligheten hade ingen enda blivande författare lyssnat på henne i bibliotek, bygdegårdar och samlingslokaler i hyresgästföreningens regi runt om i landet. Vad hon visste." (sid 315)
Grisar, kaniner och berättelser av Ulf Nilsson finns i Noveller för Världens Barn 2010 som innehåller 28 små mästerverk. En fin novell om mödan att resa runt och föreläsa om böcker, i olika samlingslokaler, bibliotek, ibland en väldigt liten publik. Försök till att få publiken börja skriva sin egen berättelse. Författaren tröstar bibliotekarien i den nästan tomma lokalen:

   "Det ordnar sig i vilket fall som helst, svarade hon. Kommer det en, så är det en viktig människa.
    Tranströmer, han hette det, den lille pojken! Vad blev det av honom, månntro?" (sid 316)


Novell IV hos Ugglan:
27. Läs en novell av en författare vars efternamn börjar på N.

2 kommentarer:

Mösstanten sa...

En fin novell, verkar det som. Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en riktigt fin novell, om livet för dem som försöker sprida intresset för litteratur.