Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 juni 2019

Om tiden inte finns : tankar om den nya fysiken av Carlo Rovelli

"I Benedictus-partiet i Ludvig van Beethovens Missa solemnis är soloviolinens sång ren skönhet, ren förtvivlan, ren lycka. Vi lyssnar andäktigt och känner utan att kunna förklara varför att detta är meningens källa. Detta är tidens källa.
    Sedan kommer sången till ro för att slutligen tystna. "Silvertråden slits av och guldskålen brister, kruset krossas vid källan och brunnshjulet går i bitar; då stoftet återvänder till jorden, sitt ursprung." Det är inget att vara rädd för. Vi sluter ögonen och finner ro. För mig är detta något ljuvt och skönt. Det är tiden." (sid 217)

Om tiden inte finns : tankar om den nya fysiken (2019) av Carlo Rovelli.
   Tid är viktigt. Tiden är ett mysterium. Tid är subjektivt, självupplevt. Det finns inget NU. Filosofi och fysiken kan inte definiera samtidighet, tid är relativ och har egentligen ingen riktning.

   Carlos Rovelli utforskar tidsbegreppets, samtidighetens utveckling i människors tankar. Carlos vandrar i Einsteins, Hawkings och många kvantfysikers fotspår. Hans uppdrag är att ifrågasätta och förklara hur universum fungerar för oss som inte förstår. Carlos självklara fråga är "Vad är konsekvensen av att det inte finns ett NU?".  Carlos utvecklar sina tankar, man vaggas in i en tro att man förstår, men i själva verket finns det bara en sanning. Ju mer man vet, desto mer vet man att man inte förstår.

   Jag rekommenderar denna bok för den som är nyfiken på vad tid är... den är en del av 'Jakten på den tid som flytt' inom naturvetenskapen.
gästbloggare B.

10 kommentarer:

Znogge sa...

Tiden är speciell och det finns många tankar kring den. Just nu väljer jag dock något mer lättsamt!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, huvudsak att man njuter av sin tid och tar väl vara på den.

Ama de casa sa...

"Nu" är verkligen borta på ett endaste ögonblick. Minns när vi var ute på en bilresa med några kompisar.
- Åh! Jag såg en tofsvipa, sa jag.
- Nu? frågade en av kompisarna.
- Näe, svarade jag, nyss...
:-D

Hanneles bokparadis sa...

Ama, hihi, jag har också åkt med en fågelskådare :)

Ylva sa...

"Silvertråden slits av och guldskålen brister..." Vilket vackert språk!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, eller hur, en mycket speciell bok.

KajsaLisa sa...

Tror man lyckats pressa in en massa allmänbildning i den boken.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, helt otrolig bok, intressant läsning.

Scylla sa...

Åh, den vill jag läsa! Har läst hans '7 korta lektioner i fysik' och den är ju helt underbar.

Hanneles bokparadis sa...

Scylla, visst är det intressant läsning.