Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

29 november 2019

advent - fem på fredag ❤️

1 Gör du något särskilt inför advent?  gärna julkonsert, köper en jultidning.
2 När åker ditt julpynt upp? julgardiner i köket, lite julljus ute.
3 Traditionellt är advent en fasteperiod. Vad skulle du ge upp i väntan på jul? socker.
4 Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest, vad ser du mest fram emot med december? lugn med familjen, mys, glögg, pepparkakor, finsk, italiensk, brittisk, svensk julmat.
5 Använder du dig av en julkalender? har två i år, med 24 små böcker. Ska hänga framför svt och titta på Julkalendern: Panik i tomteverkstan.
.
En väl utspridd missuppfattning att julen bara är EN dag, julen varken börjar eller slutar den 24:e december, det är ju minst en månads njutning.
Fem på fredag hos: ElisaMatilda.

24 kommentarer:

Ingrid sa...

Så vackert ditt fönster är! Jag måste ge mig iväg ut och köpa ett par amaryllisar och julstjärnor, så att jag får lite fart på julstämningen.
Kram, Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, tack, jag köpte en amaryllis igår.

Mia Halvarsson sa...

Det är så himla kul att läsa svaren, ska bli kul att läsa övrigas svar också och se hur olika vi alla är. En del är säkert väldigt traditionsenliga medan andra kanske inte bryr sig nämnvärt....
Håller med Ingrid om ditt fönster, riktigt julmysigt!! Ha nu en alldeles underbar advent!

Hanneles bokparadis sa...

Mia, tack, önskar dig detsamma! ❤️

Klimakteriehäxan sa...

Jag brukar också kolla tv:s julkalender. Ibland är det kul. Och ja, håll igen på sockret du ... det är givetvis förståndigt, medan glögg, saffransbullar med russin och pepparkakor radar upp sig, tillsammans med risgröt, fruktkaka och annat julgodis ...

Hanneles bokparadis sa...

jag kommer att äta lite av allt! jag fick min första glögg och pepparkaka med ädelost igår kväll på Akademibokhandelns sittning.

Gunnel sa...

Ett riktigt julfönster! Det jag ser fram emot undre julhelgen är också att få vara med familjen...resten är bonus.Ha en skön adventshelg.

Mrs Calloway sa...

ljusen känns särskilt viktiga i år. ska också köpa amaryllis. och äta litet

Hanneles bokparadis sa...

Gunnel, önskar detsamma!

Mrs Calloway, redan fint när många tänt ljus ute.

Rämmengården sa...

Jag håller med dig julen är inte bara på julafton utan hela december månad. Det är den mysigaste tiden och min favorit högtid. Man ska umgås med nära och kära och bara njuta av allt fint.

Paula sa...

En månads njutning?! Ingen njutning av julen hos mig, men nu på gamla dar så tycker jag faktiskt ganska mycket om lugnet som lägger sig över bygden. Och jag mår bra av att få göra precis som jag själv känner för och de mina älskar mig ändå...

Hanneles bokparadis sa...

Nina, bara njuta räcker långt.

Paula, december är en fin månad ❤️

http://kraka.moah.se sa...

December är en vacker månad med alla ljus i fönstren.
Ha en fin helg!

Paula sa...

Tack för tipset, jag har känt till att det är en fin jultradition i Åbo men har inte förstått att det tv-sänds här i Sverige.

Hanneles bokparadis sa...

Kraka, fint när så många redan har tänt julljus i mörkret.

Paula, på julafton kl 10:55 SVT2 utlyser Åbo julfred, visas även i Tyskland, en gammal sed från 1200-talet.

BP sa...

Ja, då har du gjort en helomvändning alltså;-) Hos mig är det precis tvärtom. Gillade pynta på 1970- och 1980-talet, men det blev liksom samma lika varje år, så då tröttnade vi.
Min mamma satte också alltid upp julgardiner:-)

Hanneles bokparadis sa...

BP, vi tar det lugnt... men vill ha det lite festligt och juligt, dessutom har vi tre födelsedagar i familjen i december.

Boklysten sa...

Maken skulle ha svårt att avstå socker för han är nog nästan sockerberoende. Jag äter väldigt lite socker överhuvudtaget så för mig vore det inga problem.

Ett mystiskt bibliotek sa...

Jag vill nog heller inte ha för mycket socker i jul. Men en adventskalender med 24 små böcker låter ju trevligt! En sån skulle jag också vilja ha. ;D

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, det sägs att det tar 14 dagar att lära sig nya vanor... jag är ganska nybliven diabetiker och har lyckats ändra en hel del matvanor till lite nyttigare.

Josefin, jag ville så gärna testa en egen adventskalender med 24 små böcker :)

Mia Eggimann sa...

Ditt fönster var i alla fall juligt, här blir det inte så mycket i år.

Hanneles bokparadis sa...

Mia, det varierar från år till år.

Geddfish ♥ sa...

Intressant! Oh, jag har gjort jättemycket inför jul tidigare. Julgardiner var ett måste. Inte nu. Skillnad när alla barnen bor hemma mot nu när jag bor själv och vi föräldrar är skilda.
Tack för dina svar!

Hanneles bokparadis sa...

Gerd, livet har olika skeden, jag vill ha det lite julfint, förmodligen blir vi på tu man hand på själva julafton, passar sonens katt.