Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 februari 2020

min 87-åriga mors bokmärke, Kurjet av Maila Talvio

Min 87-åriga mor läser Kurjet (Tranorna 1919) av Maila Talvio som berättar om det finska inbördeskriget 1918 mellan de vita och röda, som utkämpades mot bakgrunden av ryska tsarrikets sammanbrott, den ryska revolutionen och första världskriget. Inbördeskriget i Finland har kallats vid många namn: brödrakrig, frihetskrig, klasskrig, uppror, beroende på vem som har definierat kriget. Det mest neutrala, och det som används mest idag är just inbördeskriget.
Det finns en universitetsuppsats om romanen: HÄR.
(uppsatsen går att läsa om man väljer Översättning)

Det går lite långsammare med läsning efter hon fick propp för ett par månader sedan. Min mor stoppade ett gammalt kuvert mellan sidorna som bokmärke, i kuvertet finns hälsning från hennes bror. Kanske även BP, Agneta, Gerd, Klimakteriehäxan har bokmärken.

15 kommentarer:

Christina Karlsson sa...

Men den där uppsatsen ser ju ut att vara på finska? Får ta en språkkurs först då ;)
Boken skulle jag gärna vilja läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Christina, boken är ju på finska :) 🇫🇮
Men finns översatt till svenska.

Jokke sa...

Jag ska läsa Kurjet. Tack för tipset. Jag har läst om inbördes krig många böcker av Väinö Linna, F. E. Sillanpää, Leena Lander, Kjell Westö och många andra.

Täällä pohjantähden alla teloitetaan Akselin syyttömät veljet. Se on yksi pahimmista kuvauksista sodasta vaikka vasta vankileireillä kuoli todella paljon ihmisiä. Kapinan pääpukarit olivat loikanneet ensimmäisenä itään.Jotenkin tuntuu että tästä veljessodasta, sisällissodasta tai kansalaissodasta ei olla päästy täysin yli.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, det är ju väldigt aktuellt ämne, och jag vet väldigt lite om finska inbördeskriget, tack för dina tips.
Äitini valitettavasti ehti heittää pois tämän kirjan... Nyt hän lukee Laps Suomen av Taisto Huuskonen, joka kertoo näistä Venäjän vankiloista, ei ihan sotakirja.

Mösstanten sa...

Säkert väldigt intressant. Och ett kuvert funkar ju också.

Jokke sa...

Jag tittar pä Vem vet meet (:ää lördagar). Många gånger frågar man on Kustaa Vaasa eller hans Don ( söner?) eller 30-åriga krig...

wiolettan sa...

Jag har många bokmärken och en del är fina, andra bara praktiska, men alla duger.
Hoppas att du får en trevlig helg.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, inbördeskriget i Finland kan jag inte så mycket om, satte spår i finsk historia.

Jokke, visst är det intressant att lära sig mer hela livet.

Wiolettan, alla bokmärken duger, utom hundöron, ha en bra dag.

Geddfish ♥ sa...

Härligt inlägg! Uppsatsen går att läsa om man väljer Översättning.
Önskar dig en härlig lördag också!

Hanneles bokparadis sa...

Geddfish ♥ tack för tips om Översättning!

Ama de casa sa...

Väldigt tråkigt med din mammas propp, men skönt ändå att hon fortfarande klarar av att läsa även om det går långsammare.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, hennes man var snabb med att ringa ambulans, och läkarna hittade proppen!

BP sa...

Du har nog ärvt läslusten av din mor tror jag. De närmaste jag kommit det finska inbördeskriget är boken Testamente av Nina Wähä. Den boken borde du läsa om du inte redan gjort det.

Älskar att läsa sa...

Tråkigt med din mamma, men så bra att läkarna hittade proppen. Finska inbördeskriget har jag läst en del om. Trevlig helg!

Hanneles bokparadis sa...

BP, vi hade inte så mycket böcker hemma, men jag gick till biblioteket när jag lärt mig läsa, jag har läst Wähäs bok, mycket folk, lite deppigt.

Agneta, duktiga läkare och en snabb make, önskar en fin läshelg!