Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 mars 2020

Brokeback Mountain av Annie Proulx

"I augusti tillbringade Ennis hela nätterna med Jack i huvudlägret och under en blåsig hagelstorm gav sig fåren i väg västerut och hamnade bland en hjord på ett annat betesområde. De hade det förbaskat jobbigt under fem dagar då Ennis och en chilensk herde som inte kunde engelska försökte skilja ut dem"
Brokeback Mountain av Annie Proulx, en novell som ligger bakom den framgångsrika storfilmen som skildrar den komplicerade relationen mellan två cowboyer, vars kärlek överlever allt - utom intoleransen i en våldsam omvärld.

"Så blev det också. De pratade aldrix om sexet, lät det ske, först bara i tältet på natten, sedan i fullt dagsljus med den heta solen som strömmade ner och på kvällen i glöden från brasan, snabbt, hårt, skrattande och frustande, ingen brist på oväsen, men utan att säga ett enda jäkla ord utom en gång när Ennis sade: "Jag är ingen bög", och Jack hoppade in med: "inte jag heller. En engångsgrej. Vår ensak som inte angår nån annan." Men det var bara de båda där uppe på berget"

10 kommentarer:

Jennifer sa...

Jag har sätt filmen, men inte läst boken. Visste faktiskt inte ens att det fanns en bok..

Hanneles bokparadis sa...

Jennifer, jag har missat filmen, många har tyckt om den.

Mösstanten sa...

Jag har varken sett filmen eller läst novellen. Tack för tipset.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, filmen har fått massa priser.

Gabrielle sa...

Läste novellen på engelska. Sista meningen i den stannade i minnet. Det är Ennis tankar, och meningen lyder: "There was some open space between what he knew and what he tried to believe, but nothing could be done about it, and if you can't fix it you've got to stand it."
Hade citatet med i mitt blogginlägg "Börjor och slut" här: https://rolandwalden.wordpress.com/

Hanneles bokparadis sa...

Gabrielle, starkt, livet, novellen, har inte sett filmen.

Klimakteriehäxan sa...

Jag var väldigt skeptisk till filmen men när jag såg den tyckte jag att den var otroligt bra. Inte läst förlagan dock.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag har hört mycket bra om filmen.

Hanna sa...

Klart att det fanns en fin bok bakom en fin film, när en tänker efter.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, bra böcker blir ofta bra filmer, tycker jag.