Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 april 2020

Tuktans ljuva år av Fleur Jaeggy

"Jag studerade franska och tyska och humaniora i allmänhet. Jag studerade inte alls. Av fransk litteratur minns jag bara Baudelaire. Varje morgon klockan fem steg jag upp för att promenera, jag vandrade högt upp och såg en skymt av vatten på andra sidan berget, längst ner. Det var Bodensjön." (sid 6)
Tuktans ljuva år (2019) av Fleur Jaeggy berättar om ett exklusivt internat i det vackra Appenzell i Schweiz dit flickor från världens alla hörn kommer för att tillbringa sin ungdom. Livet på skolan är isolerat, tyngt av konservativa traditioner. Bokens jag är till det yttre som sina kamrater, drömmer om ett liv i frihet. Men när hon möter den kyliga och perfekta Frédérique upptäcker hon en annan sida av sig själv: en dragning till det mörka, till gränslandet mellan kontroll och galenskap.

7 kommentarer:

femfemman sa...

Den låter intressant. Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, jag tror du skulle gilla denna.

Znogge sa...

Den låter väldigt intressant så jag tackar för tipset!

Mösstanten sa...

Spännande tips på en författare som jag inte visste fanns.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ny lite annorlunda bok!

Mösstanten, toppen att vi har bra översättare.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Den här skulle jag nog gilla. Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, det tror jag också.