Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 oktober 2020

bra författare men för lite uppmärksamhet - kulturfråga

Lyfter gärna ekonomiprofessor Micael Dahlen som skrivit flera böcker som bygger på hans forskning, i flera olika ämnen. Han kan förklara svåra saker ganska begripligt. En liten bok om lycka (2020) där han presenterar på sitt personliga sätt resultaten av sin egen och andras forskning. Här tretton tips som kan få oss att trivas bättre med våra liv. Dalen var gästprofessor i Helsingfors när Finland utsågs till världens lyckligaste land i FN:s World Happiness Report. Han blev nyfiken på vad det är som gör att de är så lyckliga och bad drygt tusen finnar föra dagböcker.
Vilken författare tycker du får för tok för lite uppmärksamhet? Vad gör hen så bra? undrar Enligt O i kulturfrågan.

14 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Hannele, varför gör min Mac på detta viset. jag har varken bett om teckensnittet eller typsnittet. En liten bok om lycka ska jag läsa. hade aldrig trottatt Finland var världens lyckligaste land

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag har vissa aningar om Finlands lycka 🇫🇮

Veiken sa...

Jag tycker om när någon kan förklara svåra saker så att man förstår. Hans Rosling och Marcus Oskarsson platsar i den kategorin!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, precis, det är en konst alla inte behärskar.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Att Finland världens lyckligaste land gör mig glad :)

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, tror finnar har förmågan att vara glada över småsaker 🇫🇮

Znogge sa...

Att kunna förklara eller skriva om svåra saker är långtifrån allom givet. Jag läste att Finland blev världens lyckligaste land men jag har inte koll på av vilka grunder.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, de som förstår... har ibland lättare att förklara för andra. Micael Dahlen förklarar i sin bok, finns lång lista med intressanta böcker i slutet av boken.

Klimakteriehäxan sa...

Dahlén är en speciell typ, en nytänkare med svart nagellack som får folk att häpna när de inser att han är professor i ekonomi på Handels ... Han har massor med levnadsregler och alltid en flaska näringsdryck i väskan ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, vi har även haft en finansminister med hästsvans och örhänge som väckte visst uppseende utomlands

enligt O sa...

Spännande! Jag har inte läst något av honom och tackar för tipset.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, Micael har skrivit flera intressanta läsvärde böcker, en roman.

KajsaLisa sa...

Citerar Gunvald Larsson i Beck. "Lycka är överskattat, man får vara nöjd om man får vara lite glad ibland" :)

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, det kan nog stämma :)