Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 maj 2023

Mina priser av Thomas Bernhard

Mina priser av Thomas Bernhard tar upp hans ovilja att ta emot priser, men pengar behöver han ju för att leva. Mina priser, en nybörjarbok för Bernhard-läsare, skriver Bodil Malmsten. Korrektur av Bernhard är tydligen svår enligt Malmsten, den har jag inte läst än.

Mellan 1964 och 1976 tilldelades Thomas Bernhard flera av den tyskspråkiga litteraturens allra förnämsta priser. Trots sin misstro mot etablissemangen accepterade han dem alla med ursäkten att han behövde pengarna. Mina priser är personlig och lite smårolig lättläst bok om Bernhards relativt fattiga författarliv, hur han böjer sig och håller tal han inte vill för att klara av sina skulder. Ibland kände han sig missmodig med sitt skrivande.

"Jag ville inte längre veta av litteraturen. Den hade inte gjort mig lycklig, utan sparkat mig ner mig i den kvalmiga och stinkande grop, som inte längre gick att undkomma, trodde jag. Jag förbannade litteraturen och min otukt med den och gick till byggfirmor och tog ett arbete so lastbilschaufför i firman Christophorus, belägen på Klosterneuburgerstraße. I Flera månade körde jag ut öl för det berömda Gösser-bryggeriet. Där lärde jag mig inte bara att köra lastbil bra, utan lärde också känna hela staden Wien ännu bättre än jag dittills känt den." (sid 38)

2 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant. Du läser mycket av Thomas Bernhard, får väl se hur det blir för mig. Men han är ju bra och skiljer sig från andra författare jag har läst. En givande bekantskap. Den där boken Gå som du skrev om igår blev jag sugen på.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, denna Mina priser tyckte jag om, underhållande på sitt sätt.