Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 december 2020

julböcker - kulturfråga

Älskar julböcker och har en hel hylla, och en del fina juliga kokböcker också, Hannus magiska jul är favorit, man blir glad av att läsa den, fina recept också. Många bilderböcker till småbarn, fick av en vän från England. Vi har ju fem barnbarn, från ett par månader till tolv år. Dessa "lånas ut" i december, andra läses här eller ges bort. Två av barnbarnen fyller år i december, även maken. Harry Potter-kalender blev mycket omtyckt. Amelias jultidning har blivit en tradition, mysig läsning.  Juldagar : 12 berättelser och 12 festmåltider av Jeanette Winterson läser jag varje jul.
Jag är flitig lånare på biblioteket, där plockar de fram fina julböcker, bland annat årets Julkalender i radio; Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren, rekommenderar besök på biblioteket, även dessa tider.


Vilken är din favorit bland böcker som utspelar sig under jul? Vilken julbok ser du mest fram emot att läsa i år?
undrar Enligt O.

19 kommentarer:

Anki sa...

Jag har inte läst så mycket julböcker. I somras läste jag En Julsaga av Charles Dickens.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, hämtade igår en novell av Charles Dickens på biblioteket.

Klimakteriehäxan sa...

Noll biblioteksbesök för närvarande ... såvitt jag vet är det stängt.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, mycket avstånd och plexiglas på bibliotek, färre folk än i mataffären.

Lena sa...

I vårt bibliotek så kommer de ut med böckerna utanför just nu. Tack för mysiga jultips.

femfemman sa...

Har nog någon bok om jul i det lilla bageriet i Cornwall.Annars tänker jag mest på Tanterna i färg och farbror Blå. Bildminne. Nej, jag läser inga speciella julböcker. Men julmusik gillar jag.

Hanneles bokparadis sa...

Lena, den servicen har vi här också.

Anna-Lena, julmusik till julböcker! Mysigt!

Ylva sa...

Jag gillar också julböcker och nu vill jag rekommendera Advent som jag just bloggat om.

Veiken sa...

Tyvärr har jag aldrig fastnat för julböcker. Jul för mig kan vara mysig med att träffa nära och kära, plus en del julmat. Tyvärr har man spelat sönder julen när den väl kommer. Jullåtar kan man börja lyssna på nu - fast i små doser. När det blir julafton kan man köra dygnet runt med bjällerklang och andra juliga låtar!
Ha det gott

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, tack för trevligt tips.

Veiken, nu när man kanske inte får träffa så många, kan det vara trevligt att fylla på med lite julböcker. På julafton blir det live musik; förmodligen säckpipa och saxofon! ❤️

Mrs Calloway sa...

jag går flitigt till biblioteket och hämtar böcker vid dörren. ibland får de tillbaka några också. ska minsann skaffa Amelias jultidning bar för skojs skull. Harry Potter - kalendern ser fin ut

wiolettan sa...

Speciella julböcker har jag inte. Haft några barnböcker, men Peter har fått med sig dom.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, barnbarnet var mycket nöjd med Harry Potter-kalendern

Wiolettan, jag tycker mycket om att läsa böcker med julstämning.

enligt O sa...

Det är inte förrän de senaste åren jag börjat läsa julböcker och det finns en del att upptäcka. Däremot märks det att större utgivning också betyder ojämn utdelning.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, jag var också vuxen när jag upptäckte julböcker, tycker om att läsa historia och traditioner.

Znogge sa...

Julböcker är så mysiga och jag läser gärna dem. Vi har fina julböcker kvar sedan barnen var små. Nu läser vi dem för lilla S.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det finns många gamla fina julböcker.

KajsaLisa sa...

Själv tycker jag man får nog av all jul som bara sköljer över en, Men pyntet i förra inlägget gillar ja, lite annorlunda.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, mysigt om man har tid och lust pyssla själv.