Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 januari 2021

Frukttjuven av Peter Handke

"Var och en hade ett bord för sig själv. Makedoniern berättade om sin avstickare hem till Ohrid. Den portugisiske timmermannen trodde att det fanns något slags fortsättning för själen efter döden. Den rumänske muraren höll inte med. Polskan var trött efter nattpasset på ålderdomshemmet. Marknadsbiträdet från Martinique ville hinna ha en fest med oss andra innan han reste tillbaka. Skotten var emot de rika protestanterna i Glaskow Rangers och för de fattiga katolikerna i Celtic. Den unga ryskan från studenthemmet läste Leo Sjestov, på franska, för att lära sig språket. Den algeriske kyparen visade upp hur länge ha kunde stå på ett ben" (sid 50)

Frukttjuven eller Enkel resa till landets inre (2020) av Peter Handke, han har kallat sin nya roman Frukttjuven för "Det Sista eposet". Ett stick av ett bi blir det tecken som föranleder uppbrottet och som gör att författaren påbörjar sin berättelse. Här skildras en resa som på omvägar leder från Ingenmansbukten till det inre av landet, där frukttjuven kanske är dömd att stanna, men också om de oerhörda och hittills aldrig skådade farorna på vägen dit. 

  "Då först såg jag bakom gungorna, på en annan bänk, i en djupare skugga, halvgömd av buskagekvistar, en kvinna, en ung. Hennes ansikte såg bekant ut. och hon log emot mig, som om också jag var bekant för henne. Jag grubblade, och äntligen gick det upp för mig. Där satt, någon annanstans än på sin gängse plats, kassörskan från mataffären i nedre änden av bantorget." (sid 56)

                bernur har läst: HÄR.

11 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det här var också ett intressant tips.

Christina Karlsson sa...

Jag har påbörjat Handkes Mitt år i Ingemansbukten, fastnade av någon anledning och kom inte vidare med att läsa klart, men den står i bokhyllan och väntar...

Ha en fin läsdag!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Handke är en bra författare.

Christina, jag lånade på biblioteket, har ett par andra i mitt eget bibliotek.

znogge sa...

Ärligt talat tycker jag den låter en smula märklig men jag kommer nog att ge den en chans.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tycker om Handkes sätt att skriva, slow reading

Ama de casa sa...

Låter som en knepig bok...

Hanneles bokparadis sa...

Ama, knepiga böcker kan vara läsvärda...

wiolettan sa...

Låter som en bok som jag inte skulle orka med nu, men vem vet i framtiden.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, det bästa att det finns böcker för alla tillfällen och smaker.

KajsaLisa sa...

Kul titel.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, återkommer flera gånger i boken...