Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

17 januari 2021

Nocilla dream av Agustín Fernández Mallo - smakbit

"Hur mycket information behövs för att beskriva hela universum? Skulle en sådan beskrivning få plats i minnet på en dator? Skulle vi, som William Blake skrev, kunna "se världen i ett sandkorn" (eller som Borges sa, i en Alef), eller ska man bara uppfatta dessa ord som poetisk frihet? Nya rön inom den teoretiska fysiken ger svar på några av de här frågorna; svaren skulle kunna utgöra viktiga milstolpar på väg mot en definitiv teori om verkligheten. Forskningen om de svarta hålens märkliga egenskaper har fastslagit absoluta gränser för den information som ryms i ett område i rummet eller i en viss mängd materia och energi."
                  Jakob D. Bekenstein
(sid 71)

Nocilla dream (2020) av Agustín Fernández Mallo är första delen i en trilogi, att författaren är fysiker märks, flera fysiker och författare citeras: Thomas Bernhard, Jorge Luis Borges, Maruerite Duras, William Blake, läsning är intressant utmaning.
Boken börjar med ett träd i Nevada-öknen fullt med skor, en grupp kvinnliga surfare som åkt vilse i södra Spaniens ödemark, en hemlös man i Gucci-skor som bor på en flygplats. Nocilla dream vrider sig fram genom uppbrutna och oavslutade historier som på märkliga sätt länkas samman vid gränsen mellan verklighet och delirium, interfolierade med reflektioner och citat från naturvetenskap, journalistik och populärkultur. Om tiden traditionellt har varit den ordnande principen i romankonsten väljer Agustín Fernández Mallo hellre rummet, den tömda, skingrade eller belamrade platsen, som bakgrund och förutsättning för den mänskliga erfarenheten.
              Hanna har läst: HÄR. Flera smakbitar: HÄR

"Ett av hotellvärldens största problem är stölderna av småsaker. Man bedömer att de stora hotellkädjorna blir av med över en halv miljon handdukar varje år, en förlust som de helt och hållet räknar med, dessutom pennor, askkoppar, schampoflaskor, syset, tandborstar och toalettartiklar av alla de slag. Men det försvinner även nästan kompletta serviser och besticksuppsättningar, dörrhandtag, handdukshängare, speglar, sängkläder, designlampor, blomsterarrangemang som får bli en sistaminutenpresent, växter med kruka och allt, mattor, fasta telefoner.(sid 18)

25 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

låter verkligen intressant. inget jag kände till tidigare. tack för smakebiten!

Monika sa...

Tycker jag känner igen titeln. Om jag inte minns fel så var det någon bokbloggare som skrev om den här boken för något år sedan.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, annorlunda och intressant författare.

Monika, på svenska är boken helt färsk.

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Eftersom jag är fysiker i grunden så är det ytterst sällan jag läser den här typen av böcker. Det blir lite som att jobba...

astridterese sa...

Jeg måtte lese biten om hotell for mannen min. Han har jobbet som vaktmester på et hotell, men hadde ikke opplevd fullt så mye tyveri som dørhåndtak, faste telefoner og blomsteroppsatser :-)
Ha en riktig fin søndag!

Ama de casa sa...

Tack för smakbitarna!
Ha en skön söndag :-)

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, det tror jag inte med denna bok

AstridTerese, det kan vara lite olika i olika länder :)

Ama, ha en bra dag själv.

Znogge sa...

Tack för smakbiten. I mina öron låter det som en mycket knepig bok men så tycker jag inte heller om fysik...

Robert W sa...

Jag har aldrig stulit handdukar, speglar eller annat från ett hotellrum. Är det kutym att göra det? Tack för smakbiten!

Klimakteriehäxan sa...

Erkänner mig skyldig. Har snott schampo, penna, förr i världen någon askkopp som souvenir. Vilket jag alltså är övertygad om ingår i kalkylen, i rumspriset s a s ... (fast det låter förstås fel). Aldrig något större, dock. Men i Tokyo kunde man köpa sin morgonrock när man checkade ut, det gjorde vi och den höll i trettio år!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en annorlunda bok, läsvärd.

Robert W, det tror jag inte, knasiga souvenirer.

Klimakteriehäxan, små shampoflaskor ingår väl i priset, askkopp skulle jag inte ha användning för...

Hanna / Rak i ryggen sa...

Roligt att du läser denna! Jag tyckte om den, lättläst för att vara så experimentell. Det är liksom ingen idé att försöka hålla ordning på karaktärerna.

Bokdamen sa...

Kan nog vara intressant. Tack för smakbiten!

Annette sa...

Det låter som en annorlunda bok, jag måste läsa på litet mer om den. Tack för smakbiten!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!

Okänd författare för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, intressant och nästan lättläst, tack för tips!

Bokdamen, klart läsvärd bok.

Annette, kanske något för dig.

Cinnamon, världen är full av okända.

Augusta sa...

Borges! Blake! Duras!
Denne boken må jeg få tak i. Takk

Nyt søndagen

Hanneles bokparadis sa...

Augusta, en kunnig och beläst författare.

Paula sa...

Jag kan gilla annorlunda o lite skruvade historier, men den här verkar för knepig för mig. Tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Paula, inte ofta du gillar mina fina smakbitar...

Åsa sa...

Jorge Luis Borges och William Blakes texter är i mitt medvetande just nu. Men Agustín Fernández Mallo var ett helt okänt författarnamn för mig. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, han har inte blivit översatt till svenska tidigare.

Villa Frejas bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Den har jag inte hört talas om tidigare.

Sara Pepparkaka sa...

Det verkar som en bok man kunde lära sig något av.

Hanneles bokparadis sa...

Freja, helt ny bok.

Sara, verkligen, på flera sätt.