Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 januari 2021

ovanligt litteraturland - kulturfråga

Eftersom jag mest bara läser kvinnliga brittiska författare så har jag mycket att välja på i andra delar av världen, jag har upptäckt många bra franska författare, även filmer, nederländska, japanska och ryska författare har jag alltid gillat. Just nu är jag insnöad på isländska Ragnar Jónassons deckare, gillar verkligen hans hisnande miljöbeskrivningar och intriger.

Vilket mer ovanligt litteraturland läser du gärna böcker från? Vilken författare från detta land vill du tipsa om?? undrar Enligt O i veckans Kulturfråga.

14 kommentarer:

Anki sa...

Vígdis Grimsdottir är en väldigt bra författare från Island! Jag rekommenderar. Ja läser ganska mycket finska litteraturen och också amerikanska. Ryska klassiker tycker jag om.

Ugglanoboken sa...

Island läser jag också gärna böcker ifrån. För mig lockar den isländska miljön. En favorit från Island är Sjón.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, tack för tips, ska kolla, undviker deckarförfattare som är alltför hemska... jag borde läsa mer finskt på finska, försöker.

Helena, tack för tips, Sjón har jag nog inte läst, finns så många bra.

Lena i Wales sa...

Jag tycker det är intressant med litteratur från andra länder än de "vanliga". En bok av en iransk författare föll jag pladask för.
Läste ett tag mycket litteratur från Tyskland på originalspråk, en del spansk också.
Ha det bra!

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, jag har inte läst irakiskt men gillade persiskan Marjane Satrapis grafiska romaner, nutid, kvinnors liv, ha en bra dag.

Ylva sa...

Jag läser mest nordiska kvinnliga författare, gillar inte deckare men isländska författare är ofta bra!

enligt O sa...

Har faktiskt inte läst något av Ragnar Jónasson. Tack för tips! En isländsk favorit är Sjón.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, jag har ganska nyligen börjat läsa deckare.

enligt O, tack för tipset om Sjón.

Mrs Calloway sa...

Island har flera bra författare. Sjón har jag talat med och fått en bok signerad av till sonen. finska författare läser jag gärna; har alltid gjort.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag försöker läsa på finska ibland, men nu har vi ingen finsk bokcirkel på biblioteket, tråkigt.

Znogge sa...

Dags att vidga sina vyer kanske, för egen del alltså.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, resa med böcker kan vi alltid göra.

Klimakteriehäxan sa...

Finns flera bra islänningar. Och om isländska namn inte vore så förtvivlat långa skulle böckerna smalna av betydligt! (det skulle ju jag gilla)

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, känner till flera, Audur Ava Ólafsdóttir är en av mina favoriter, fick Nordiska Rådets litteraturpris nyligen.