Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 februari 2021

Valborgsmässoafton på Nytorps gärde

"Hon hade redan gjort sig en bild av mannen som bodde i lägenheten, för att det var en man rådde inget tvivel om, dels var det vanligare att ensamstående herrar anlitade städhjälp än att kvinnor gjorde det, oavsett om de bodde för sig själva eller hade familj" (sid 109)

Valborgsmässoafton på Nytorps gärde (2020) av Gunnar Nirstedt är bra debut om ensamhet och gemenskap, statiska tillstånd och platser för förändring. Klockan sju på kvällen ska Valborgsbrasan traditionsenligt tändas på Nytorps gärde i Stockholms södra förorter. Scoutpatrullen ska tåga in med fanor och facklor. Marknadstälten är resta, scenen står färdig. I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Dalen börjar man röra sig mot det stora fältet redan på förmiddagen, i tanken eller längs förortsgator och gångstigar.

Men det finns också de som inte kan gå dit, som inte vill gå dit eller inte vågar. Någon sitter på 7-Eleven efter en sömnlös natt, någon vakar vid en sjukbädd på äldreboendet, medan minnen och förluster tränger sig på. Gruppvis eller enskilt rör sig människor i större och mindre cirklar; somliga omvägar går långt tillbaka i tiden, somliga till helt andra ställen.    Modernista.
                                                                               Flera smakbitar: HÄR.

15 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

känner inte till den här författaren. fint omslag på boken. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, intressant debutbok.

Monika sa...

Okänd bok för mig. Det hade varit skönt om det redan var Valborg, förresten 🙂

Lottens Bokblogg sa...

Okänd bok för mig. Undrar när den utspelar sig med tanke på smakbiten. Numera så tror jag det är mer familjer än ungkarlar som tar städhjälp.

Ama de casa sa...

Tack för smakbiten och ha en fin söndag! :-)

znogge sa...

Tack för smakbiten. Det låter som en intressant bok så den noterar jag.

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten, ny bok för mig

Bokdivisionen sa...

Jag bor i närheten av det här området och läste nyligen Dalenglitter som också utspelar sig där. Kanske ska komplettera med den här!

Hanna / Rak i ryggen sa...

Intressant, annorlunda. Vad tycker du hittills?

Robert W sa...

Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

Sara Pepparkaka sa...

Den här boken har jag varit nyfiken på!

Paula sa...

Ensamhet och gemenskap o statiska tillstånd,...det lät inte så spännande men jag undrar om jag inte fastnat här ändå för han jämförs med Alice Munro som jag gillar. Tyvärr har inte biblan köpt in denna titel.
Tack för smakbit

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Okänd bok och författare för mig.

Bokdamen sa...

Sett den här på jobbet någonstans men inte läst. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, ny intressant debutant.