Snarare än att förmedla kunskaper beskrivs läraren som en slags förlösare av de energier som finns förborgade i barnet. Utifrån antagandet om det aktiva och kreativa barnet förespråkades en mer handledande lärarroll, där läraren stödjer och stimulerar snarare än förmedlar kunskaper.
Det krävs språklig rörlighet. Kunskap i sig är inte bildning. Inte heller innebär det med någon själnklarhet att tillgång till uppsättningar i faktakunskaper i kategorier med högt kulturellt kapital leder till bildning. Illeris (2015) beskriver i stället bildning som en generell beredskap att förstå, följa med i vad som sker och kritiskt förhålla sig till omvärlden. För här är kunskap nödvändigt, men också reflektion, eftertanke, omvärdering är nödvändiga. Bildningsprocessen innebär att erövra ett rörligt språk för att kunna våga reflektera, värdera och att utifrån faktakunskap i samklang med omdöme tolka världen.
Avhandling om poesiundervisning: HÄR.
7 kommentarer:
Alltså... Nog kan jag tycka att kunskap är bildning. Faktakunskaper är inte dumt att ha, speciellt när man ska spela frågesportsspel :-)
Det där var djupt.
Bildning och kunskap, ja jag tycker liksom att det hör ihop lite. Men det är klart, kunskap kan man få, utan att utbilda sig, kanske det är tänkt, om vi tänker så. Kunskap som man lär sig utan att läsa sig till det.
Ama, bildning kan man ha utan kunskap... tänker på min mor som inte kan så många språk.
Wiolettan, bildning kräver mer eget tänkande.
Nja, den typen av text tyckercjag är mer snobberi än bildning. Skriv så att det är lätt att läsa.
Håller absolut med om att lärare ska stödja och stimulera, men därmed inte sagt att vi inte ska förmedla kunskaper. Vi ska göra både ock.
Usch, för sådana här förstå sig påare!
Anna-Lena, lärare är väl vana vid denna typ av text... det har varit mycket "mode" i att undervisa under de senaste decennierna.
Jag håller med Femfemman helt och hållet!
Znogge, stödja och stimulera är viktigt... förmedla kunskaper varierande, tyvärr.
Skicka en kommentar