Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

21 juli 2021

fruntimmersveckans kulturfråga

Som barn firade vi min namnsdag med saft och kakor i trädgården, kompisar gav små presenter, plockade blommor. Väljer intressanta favoritförfattare:

Sara Danius har god koll både på Marcel Proust, James Joyce, Thomas Mann och Gustave Flaubert. Det jag har läst av Danius är väldigt intressant; Proust-Benjamin : om fotografin berättar om varför Prousts förtjänar en plats i fotografins teorihistoria, faktiskt roligare än det låter. Näsa för nyheter : essä om James Joyce ska jag läsa och Den blå tvålen : romanen och konsten att göra saker och ting synliga och den nya Husmoderns död och andra texter.

Brigitte Bardot och Lolitasyndromet : essäer av Simone de Beauvoir innehåller esseär från 1940-talet.  Simone de Beauvoir gillar Brigitte Bardot för hennes okonstlade sätt, hon gör det hon har lust med, hon kritiserar ingen.

Professor Merete Mazzarella har skrivit om Fredrika Runeberg-Tengström, Finlands nationalskald Johan Ludvig Runebergs fru. Hon var modern för sin tid, ändå vill inte många läsa hennes böcker idag.

Vilken bok med kvinnonamn i titeln hör till dina favoriter? undrar Enligt O i: veckans Kulturfråga. Och jag får extra guldstjärna eftersom jag har namnsdag idag på Johanna-dagen, i Finland 🇫🇮 (i Sverige har Hanna och Hannele fått flytta till 5:e januari).

14 kommentarer:

Christina Karlsson sa...

Grattis på namnsdagen! Mycket fin litteratur du har i ditt inlägg där. Och fint kaffekalas uppdukat i din header - blir riktigt sugen. Jag har ju också namnsdag i denna vecka, något jag glömt bort eftersom det är sällan vi firar namnsdagar numera, men det livar ju alltid upp att fira så det kanske är något att börja med igen :)
Ha en fortsatt fin onsdag!
Christina

Bokdivisionen sa...

Ja, grattis på namnsdagen! Vi har aldrig firat namnsdagar i min familj så för mig är de inte viktiga. Sara Danius står i hyllan här och väntar på att bli läst.

Mrs Calloway sa...

men har du någon Sara - titel? vi läste Fru Catharina Boije och hennes döttrar av Fredrika Runeberg i vår nordiska läsecirkel. det var kul sedan var Merete Mazzarella här och talade om Fredrika Runeberg.det var också kul. grattis på namnsdagen. det minsta en kan göra är väl att bjuda namnsdagsbarnet på gott namnsdagskaffe

Hanna / Rak i ryggen sa...

Grattis på namnsdagen! Härlig kaffebjudning på din bloggportalbild. Simone de Beauvoirs essäer verkar spännande. Blå tvålen läste jag aldrig ut, kanske dags för ett nytt försök?

Klimakteriehäxan sa...

Grattis på namnsdagen! Många fruntimmersböcker blev det ...

Hanneles bokparadis sa...

Christina, tack, min svärdotter som fixat så trevlig Afternoon Tea i vår trädgård till mig ❤️

Bokdivisionen, tack, jag firar gärna allt möjligt, jag tycker mycket om Sara Danius texter.

Mrs Calloway, jag visste att du skulle fråga det! Eftersom jag inte äger Sara Danius Nobelklänningar, så är den inte med... Kul, Merete Mazzarella är intressant att lyssna, och läsa.

Hanna, tack, min kära svärdotter ordnade fin kaffebjudning i vår trädgård ❤️ Essäer läser man lite då och då.

Klimakteriehäxan, tack, mitt favoritämne!

femfemman sa...

Anna-Lena får en vän. Fick den nog då jag var 7-8. Den blev sönderläst!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, härligt med gamla bokskatter!

Ama de casa sa...

Grattis i efterskott! Jag hade nästan-namnsdag, fast sista bokstaven i mitt namn är ett e istället för ett a :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, en bokstav kan göra skillnad 🙂

enligt O sa...

Tack för fina tips!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, intressanta böcker och författare!

Mrs Calloway sa...

kände inte ens till "Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar!"
så bra att du fick namnsdagskaffe!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, finns en hel del titlar med Danius, fick tips i Göteborgs-Posten... gillar att fira allt möjligt!