Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 januari 2022

Midvinterdag av Bernadette Mayer

Midvinterdag
Jag skriver
Folk säger: ”Vad är det?”
Jag frågar om jag måste berätta resten
För aldrig sedan jag föddes
Och för ingen man eller kvinna jag någonsin har mött,
Det svär jag på,
Har det funnits drömmar som de jag drömde idag,
Den tjugoandra dagen i december,
Som jag, eftersom jag nu minns,
Ska berätta allt om, om jag får


Midvinterdag skrevs den 22 december 1978 på 100 Main ­Street, Lenox, Massachusetts och är en episk dikt om årets kortaste dag, skriven av en poet och förläggare som arbetar och tar hand om två små barn i en kylig småstad i New England. Dikten rör sig från morgonens uppvaknande och kvar­dröjande drömmar, via vardagen med familjeliv, ärenden i stan, tankar om skrivande, moderskap, Gregory Peck och shahen av Iran, fram till kvällen och tillbaka in i drömmarna.­ Bernadette Mayer skärskådar tillvaron i ett säreget epos som är på en gång intimt och intellektuellt rörligt.

Bernadette Mayer
(f. 1945) är känd för sitt ­stream-of-consciousness-artade sätt att skriva poesi som ofta jämförs med ­Gertrude Steins, Virginia Woolfs och James Joyces. Det som ofta framhålls som hennes främsta verk, Midvinterdag, introduceras hon på svenska av: Elleströms

2 kommentarer:

Mösstanten sa...

Åh, den här boken verkar jättespännande! Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, den är helt ny, blir nyfiken på författaren.