Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 januari 2022

Sifferdjur : hur siffrorna styr våra liv av Micael Dahlen, Helge Thorbjørnsen

  "Om vi låter andras siffror bli facit till och med för våra egna upplevelser, hur lätt ska vi då inte påverkas av siffrorna i sammanhang vi själva inte upplevt? Till exempel när vi ska välja film eller restaurang?
    Tänk efter själv. Nog har det hänt att du varit sugen på att se en film men valt bort den efter att du sett en surpuppa till recensent ge den en låg siffra i betyg? Och kanske läste du inte vad recensenten skrev, eller så läste du och kom fram till att hen är en surpuppa (för sådana blir vi som bekant allihopa när vi betygsätter för mycket) men kunde ändå inte skaka av dig siffran? Eller struntar i att gå till en restaurang för att den fick för lågt betyg ("kyparen kunde inget om franska viner" och du dricker inte ens franska viner, men siffran är ju ändå en siffra)?
     Vilket hotell skulle du välja? Det som i recensionen hade ett toppenrum och en välsmakande frukost? Det som i recensionen hade ett rum som var sådär och en frukost som var okej? Det valet var nog ganska enkelt. Men om du fick veta att det första hotellet fick betyget tre och det andra hotellet fick betyget fem? Då är inte svaret lika givet längre.
" (sid 107)
      ur kap: Siffrorna och upplevelserna
Sifferdjur : hur siffrorna styr våra liv (2021) där ekonomiprofessorerna Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen visar hur siffrorna styr oss långt mer än vi tror - och vad vi kan göra åt det. Med ny, banbrytande och ibland skrämmande forskning hjälper de oss se hur siffrorna smyger sig in i våra huvuden och kroppar och påverkar hur vi tänker, känner och mår. När gör siffrorna oss starkare och när gör de oss svagare? När lurar de oss? Och när förvandlar de oss till självupptagna tölpar som snor kopieringspapper på jobbet? Sifferdjur väcker oss ur sifferpsykosen och låter oss ta tillbaka makten över siffrorna i våra liv. Riktigt tänkvärd rolig bok.   Flera smakbitar: HÄR.

24 kommentarer:

Bokdamen sa...

Smakbit på lördagskvällen? ;) Tack för den och god fortsättning på nya blogg-året!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, riktigt intressant läsvärd bok.

Mrs Calloway sa...

intressant författare. tack för smakebiten!

Robert W sa...

Det ligger nog tyvärr mycket i detta. Tack för smakbiten!

Monika sa...

Google har hjälpt mig att hitta mängder med bra restauranger, men man får inte bara titta på siffran. Man måste läsa vad människorna skriver. Vissa sätter betyg efter något som inte alls har med saken att göra eller så tycker jag tvärtom om saker de gillar/ogillar. Och nu menar jag ju vanliga människors betyg. Inte proffsrecensenter. De brukar inte alls tycka som jag.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, två kloka ekonomiproffessorer, kan väl inte bli bättre

Robert W, visst finns det mycket sanning att vi kanske bedömer fel.

Monika, dotter har hjälp mig att hitta många bra restauranger, men män kan inte till hundra lita på vad människor skriver, proffs eller andra.

femfemman sa...

Den boken måste jag googla mer om direkt. Gillar verkligen att läsa den typen sv litteratur. Sån läsning som gör att man börjar fundera! Tack för tips!

FrökenChristina sa...

Siffror är något som påverkar oss. Det var väl därför det var en trend för några år sedan att inte ha poäng på prov. Det kan jag nog nästan hålla med om. Tack för smakebit.

Ama de casa sa...

Själv har jag snöat in på primtal just nu och ser dom typ överallt ;-)

God fortsättning!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, lånade på biblioteket men vill nästan äga själv.

Fröken Christina, just nu har vi väldigt mycket siffror, kurvor och procent runt om oss, utan att ens förstå sammanhangen.

Ama, väldigt långa tal... utan sammanhang 🎄

Bokdivisionen sa...

Jodå, jag påverkas nog en hel del av siffror och andras åsikter. Det finns alldeles för många val så jag kan tycka det är skönt med lite guidning ibland.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, sant, alldeles för många val... eller inte, lättare förr.

astridterese sa...

Det er interessant med terningkast (som vi kaller det i Norge). Jeg hadde det på bloggen i begynnelsen, men forstod etterhvert at det ga et falskt/skjevt bilde av hva jeg egentlig mente. Så jeg tok det bort. Det blir ofte ikke rettferdig med bare et tall.
Ha en riktig god søndag!

Lottens Bokblogg sa...

Känns som en väldigt negativ inställning till siffror...? Jag tycker sifferbetyg är användbart när man vet vad personen går på (kriterier) när man sätter det. Läser alltid kommentarerna vad man skrivit i ord på olika sajter.

Lena sa...

Låter som intressant läsning. Tack för smakbiten.

Paula Merio sa...

Dahlen är en favorit! Har läst tidigare böcker han skrivit, kanske blir det denna också, man får alltid aha-upplevelser av hans enkla konkreta språk. Min dotter lever livet mycket efter betyg och recensioner på produkter , på gott och ont? god fortsättning Tack för smakbit

Veiken sa...

Det har faktiskt hänt att jag är kärringen mot strömmen och gjort tvärtom vad som recensenterna skriver.
ofta har dom helt fel, efter mitt tycke i alla fall!

Åsa sa...

Klart tänkvärt det där. Slutade med betygsättning av böcker, åtminstone på bloggen. Men upptäckte svårigheten då också. På Boktipset måste man ange ett betyg för att markera att boken är läst, och på Goodreads känns det som om man inte gillat boken alls om man inte betygsätter. Visade sig alltså svårare än jag trodde att strunta i bokbetyg helt och hållet. Tack för smakbiten!

znogge sa...

Låter väldigt intressant tycker jag. Generellt är det bäst att bilda sig en egen uppfattning tänker jag. Vi prioriterar trots allt olika. Att alla recensenter har helt rätt insåg jag tidigt :D

Hanneles bokparadis sa...

AstridTerese, inte lätt att beskriva en bok med en siffra, ha en fin söndag själv.

Lotten, absolut inte negativ till siffror, utan man ska vara kritisk till källan, ha även en egen uppfattning.

Lena, väldigt bra tankeväckande bok.

Paula, Dahlens böcker är riktigt bra, tankeväckande.

Cinnamon sa...

Kan säkert stämma det där. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, det har hänt ofta att jag går mot strömmen

Åsa, betygsättning av böcker passar mig inte alls

Znogge, smaken är ju så olika, man värdesätter olika saker.

Cinnamon, mycket intressant läsvärd bok.

KajsaLisa sa...

Jag inbillar mig att jag inte styrs av siffror, men man vet ju aldrig.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, lite så tänker jag också