Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 januari 2022

Vinteride av Sven Delblanc - smakbit

Vinteride (1974) av Sven Delblanc plockade jag utanför en begravningsbyrå. En berättelse från Sörmland, en annan tid, det går mot julen 1939. Som alla svenskar har hedebyborna gömt sig undan krigets rovdjur i sitt neutrala vinteride. Allt är sig likt, och ändå förändras Hedeby i grunden. Den siste adelsmannen ruineras, slottet förfaller, storstaden växer ständigt närmare, drar åt sig bygdens ungdom och skakar om i seder och bruk och den hävdvunna äganderätten till jorden. Åter möter vi Signe Svensson i kamp mot fattigdomen, i centrum av en växande familj, Märta och Erik Gustafsson, den syndiga Sonja och den dygdiga Nora Zetterlind, borgarna på Stadshotellet, prästens myllrande familj, med Oscar Hesekiel i spetsen, frivilliga Egon, och inte minst politikern och kalkbruksarbetaren Nikodemus Johansson, alla tecknade med inlevelse och humor av Delblanc, som var docent i litteraturhistoria vid Uppsala universitet och gästprofessor vid Berkeley-universitetet i Kalifornien.

    "Och våra korta möten i Stockholm, dessa dolda, febriga famntag, då du var lättskrämd som en fågelhona, och kvällen på Djurgården, då vi omfamnades under den kala eken, och den värmen vi kände var nog för att trotsa all världens köld, nog för att löva det frusna trädet...
    Så blek du var den gången, så varm och ändå undergiven, som om du insåg att det måste bli vi två i alla fall, som om vår kärlek skulle klippa dina vingar, binda dig vid marken, med våra sammanflätade rötter i släktens jord, du, Märta... Ja, det är sant, för människor av vår sort ger inte kärlek frihet och fåglars flykt, bara bundenhet vid barn och arbete och jord, och det var väl något annat som vi bägge hade hoppats på, men vad ska en göra med denna tunga vinglösa verklighet...
     Ja, det är sant, den grå uniformen förde mig ut i världen, jag mötte andra flickor, kanske hade jag kunnat glömma dig, om det inte hade varit en augustinatt, då du öppnade dig för min lust och jag fick komma in och smaka den kvinnlighetens honung, som försonar mannen med livet och försonar honom med döden...
" (sid 91)

Vinteride är tredje delen i ett av Sveriges mest lästa, älskade och diskuterade romanverk - Delblancs Hedebyböcker. I serien ingår Åminne (1970), Stenfågel (1973), Vinteride (1974) och Stadsporten (1976). Åminne läste jag då boken var ny, kanske inte lika känd romansvit idag. Hedebyborna filmatiserades och utsågs till den bästa svenska TV-serien någonsin, kan ses i svtPlay: HÄR.
           Flera smakbitar: HÄR.

25 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det var en fin serie som jag skulle kunna se om vilken dag som helst. en del kommer jag ihåg men det mesta är glömt
tack för smakebit och påminnelse

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, tryck på min länk så kan du titta på serien.

Monika sa...

Jag vet att jag har läst något av Delblanc men inte riktigt vad. Denna vet jag med bestämdhet att det inte är. Och Hedebyborna borde jag ju ha sett på TV, men i så fall är den inget jag minns. Det fanns ju inte så mycket att se på den tiden så alla tittade typ på samma saker 🙂

Hanneles bokparadis sa...

Monika, Delblanc var ganska produktiv, han har fått både Augustpris och Nordiska rådets litteraturpris. Serien kan du fortfarande se om du klickar på min länk 🙂

Ama de casa sa...

Tack för smakbiten och ha en skön söndag!

FrökenChristina sa...

Tack för smakebit. Jag har läst annat av Delblanc. Det finns många böcker att läsa av honom.

Robert W sa...

Jag har nog inte läst något av Delblanc, men din smakbit gör mig nyfiken.

Lena i Wales sa...

Det var längesedan jag läste Hedebybornaserien, men för bara några månader sedan såg jag hela serien på SVTplay. Älsakr denna serie.
Skön söndag!

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten känner ej till författaren eller boken.

wiolettan sa...

Tack så mycket, det är många minnen som väller fram. Mycket bra serie.
Trevlig söndag.

Cinnamon sa...

Har inte läst någon i serien men vet att mamma och pappa har sett serien en massa gånger. Har sett delar av den jag med.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, Delblanc var produktiv.

Robert W, Delblanc anses vara riktigt bra författare, finns mycket att välja på.

Lena i Wales, jag minns inte serien, blir nyfiken på att se den.

MIa,Hedebyböckerna har varit ganska kända.

astridterese sa...

Dette var helt ukjent for meg! Dedt er litt rart, for vi lærer tross alt om svensk litteratur på skolen. Men disse bøkene har ikke vrt med.
Ha en riktig fin søndag!

znogge sa...

Tack för smakbiten. Böckerna är verkligen klassiker nu får man säga. Minns serien lite vagt bara.

Scylla sa...

Såg aldrig serien och hade glömt att det var Delblanc som skrev böckerna. Har faktiskt aldrig läst honom. Det borde jag verkligen göra.

Bokdamen sa...

Läst författaren för länge sen och Hedebyborna har jag sett. Tack för smakbiten!

Paula Merio sa...

Jag har läst ett par Delblanc-böcker, i början på 80-talet! Han skriver snyggt, vackert och innerligt. En fröjd att läsa! Tack för smakbit

Sara Pepparkaka sa...

Den här boken har jag inte läst. Jag vet inte om jag alls läst något av Sven Delblanc.

Hanneles bokparadis sa...

AstridTerese, kanske inte Hedebyböcker kända i Norge, de populära 1970-talet.

Scylla, Delblanc har skrivit ganska mycket, jag har läst bara ett par, lite nyfiken på Samuels bok, som han fick Nordiska rådets litteraturpris för.

Paula, skriva kan han.

Sara, Delblanc dog för tre decennier sedan, kanske inte lika aktuell längre.

Mösstanten sa...

Den serien på tv minns jag. Men jag har nog bara läst någon enstaka av böckerna. Så passande Vinteride verkar vara att läsa just nu.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag råkade hitta boken, men minns inte serien.

Ylva sa...

Jag har läst serien om Samuel, men inte denna. Delblanc har ett vackert språk.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, nyfiken på Samuels bok, han fick ju Nordiska rådets litteraturpris för den.

Åsa sa...

Tack för smakbit. Bara läst Livet ax av författaren. Väldigt obehaglig berättelse minns jag att det var.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, Delblancs texter är trevlig läsning.