Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

04 april 2022

Den kalla aprilsolen av Elísabet Jökulsdóttir

Den kalla aprilsolen
(2021) av Elísabet Jökulsdóttir är en berättelsen om Védís, dotter till en uppburen författare. När pappan dör kan hon inte förstå hans svek – sorgen förlamar henne. Hur kan han som skulle leda henne genom livet vara borta. En målande och finstämd berättelse baserad på delar av författarens eget liv. Barndom, död, kärlek. Elísabet Jökulsdóttir nominerades 2016  till Nordiska rådets litteraturpris med en diktsamling, och Den kalla aprilsolen tilldelades det isländska litteraturpriset, motsvarigheten till Augustpris. Och nu är Elísabet Jökulsdóttir nominerad till Nordiska rådets litteraturpris!

"Hon bodde på gymnasiet den vintern och hade valt att göra det ute på landet, antagligen för att komma hemifrån. Hon bodde ensam med sin lille son och hade gjort slut med pojkens far vid årsskiftet, gav sig ut på ett utdraget fylleri samma kväll, dansade järnet och var väldigt nöjd morgonen därpå när hon vaknade. Nu var våren på väg. Hon hade hämtat sin pojke hos dagmamman och det var nog finväder, ljuset i april, men efteråt när hon tänkte på den här ödesdagen kunde hon inte alls komma ihåg var nånstans de hade varit." (sid 9)

"Dom frågade om hon hade känt skuld för nånting som hon aldrig hade gjort men ändå blivit anklagad för, hon tänkte ja men svarade nej.
    Innerst inne kände hon att alltsammans var hennes eget fel. Det hade hon aldrig tänkt på förut, hon insåg att nånting måste vara vajsing och hon övervägde om hon borde börja oroa sig för sin psykiska hälsa. Det borde finnas några andra förklaringar. Det vore ju en lättnad att kunna förklara allt strul med en psykisk sjukdom. Vadå allt strul?
" (sid 76)

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

Jätteintressant. Isländska författare borde jag läsa mer av. Den här boken ska jag skriva upp.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant ung författare som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.

Ama de casa sa...

Här har vi också en kall aprilsol som dessutom lyser med sin frånvaro idag...

znogge sa...

Tack för smakbiten. Själv har jag inte läst så många isländska författare tyvärr.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, som omväxling har vi fått lite regn idag 🙂

Znogge, läst några nya isländska deckare, Ragnar Jónasson är favorit, roligt med ny ung författare.

femfemman sa...

Verkar vara en bok som är lätt att läsa och komma in i. Får försöka vidga mina författarvyer, det förstår jag. Ha det gott!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, trevligt att upptäcka nytt.