Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 maj 2022

En underbar torsdag av John Steinbeck

En underbar torsdag (1954) av John Steinbeck utspelar sig i den lilla kuststaden Monterey i Kalifornien, snarlik den stad där författaren växte upp. Mac finns förstås där, han som är den påhittigaste av dagdrivarna i Ungkarlspalatset. Till bordellen Björnflaggan anländer en dag den unga kaxiga kvinnan Suzy, som av Fauna bjuds en plats på etablissemanget. Livsmedelsaffären har under de mellanliggande åren bytt ägare, Joseph and Mary Rivas med ett småkriminellt förflutet har tagit över. Fortfarande är Doc, läkaren och marinbiologen, i centrum för handlingen.

Smakprov ur kapitel En underbar torsdag:
"Blickar man bakåt i tiden kan man nästan alltid fastställa vilken dag det började, Sarajevodagen, Munchendagen, Stalingradögonblicket eller Valley Forgeögonblicket. Man fixerar dagen och timmen i minnet med hjälp av någonting som hände en själv just då. Man minns exakt vad man hade för sig då japanerna bombade Pearl Harbor.
    Det råder ingen tvekan om att krafter var i rörelse vid Cannery Row den den där torsdagen. En del av orsakerna och tendenserna har legat latenta i flera generationer. Det finns alltid de som gör gällande att de känt på sig vad som komma skulle. De som minns säger att det låg liksom jordbävning i atmosfären.
    Det var en torsdag och det var en av de där dagarna i Monterey då luften är tvättad och putsad som en lins, så att man kan se husen i Santa Cruz trettio kilometer bort på andra sidan viken
"

Jag har läst den gamla översättningen, men nyöversättaren Per-Olof Mattsson skriver: "Steinbeck framträder tidigt som kritiker av konsumtionssamhället och dess överdrifter under den tid när USA inträder i shoppingens tidsålder."

I motiveringen till John Steinbecks Nobelpris 1962 hette det: "För hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn." Något som stämmer bra in på En underbar torsdag, underfundig roman med stort socialt patos.

6 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för smakbiten! Kan tänka mig att det är en intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, lite svår med så mycket människor och platser jag inte är bekant med.

Ama de casa sa...

När vi var i Monterey åkte vi ut och tittade på valar. Alltid lika fascinerande att kolla på dessa kolosser i havet :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, wow, valar har jag nog inte sett nånstans… 🐋

Ama de casa sa...

sv: Den allra bästa valskådningen gjorde vi 2019 utanför Australiens kust, då vi bland annat fick se det här (ett kort videoklipp som Anders filmade):

https://www.youtube.com/watch?v=IScCIfOcLmk

En helt fantastisk upplevelse :-D

Hanneles bokparadis sa...

Ama, wow, mäktiga djur!