Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 juni 2022

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus - smakbit

Lektioner i kemi (Lessons in Chemistry 2022) av Bonnie Garmus berättar om Elizabeth Zott som inte är någon vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.
Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och - bisarrt nog - stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning ("ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid") och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.

"Biblioteket?" sa Elizabeth till Halv-Sju frm veckor senare.
"Jag har en tid hos dr Mason senare idag och jag skulle vilja lämna tillbaka de där böckerna först. Jag tror att du skulle uppskatta Moby Dick. Det är en bok om hur människor regelmässigt underskattar andra livsformer. Med fara för sina liv."
   Utöver den receptiva inlärningstekniken hade Elizabeth börjat läsa högt för honom och sedan länge ersatt de enkla barnböckerna med tyngre texter. "Högläsning främjar hjärnans utveckling", berättade hon för honom och hänvisade till en forskningsstudie. "Det påskyndar även utökandet av vokabulär." Det verkade fungera, för enligt hennes anteckningsbok kunde han nu 391 ord. (sid 137).
Flera smakbitar: HÄR.

Bonnie Garmus, född i Kalifornien 1957, är copywriter inom områden som teknologi, medicin och utbildning. Hon är öppet vatten-simmare och roddare. Bonnie Garmus var länge hemmahörande i Seattle men bor numera i London sedan många år. Lektioner i kemi är hennes debut.

13 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

låter som en bok jag skulle vilja läsa. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, skulle vara intressant läsa vad du tycker.

Lena i Wales sa...

Den boken blev jag nyfiken på.
Skön söndag!

Monika sa...

Denna börjar jag bli lite nyfiken på.

Ama de casa sa...

Spännande debut måste jag säga :-)

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Låter som en intressant bok. Nog är det för väl att vi kommit längre än så.

Lottens bokblogg sa...

Jag gillade den på många sätt, även om den kanske inte nådde upp till "hypen".

Bokdamen sa...

Den här syns lite överallt, lite nyfiken, tack för smakbiten.

Cinnamon sa...

Känner igen framsidan men har inte förstått vad den handlar om. Nu vill jag läsa den!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, boken är riktigt läsvärd.

Åsa sa...

Tack för smakbiten! Den boken kände jag inte till.

Mösstanten sa...

Det låter som en bok man kan lämna med positiv känsla. Tack för tipset! Spännande.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, klart läsvärd debut.