Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

18 augusti 2022

Blodland av Kim Faber, Janni Pedersen


Blodland(2022) av Kim Faber, Janni Pedersen berättar om Martin Juncker som knappt har hunnit tillbaka till jobbet efter en allvarlig operation när en ung kvinna hittas mördad på Amager Fælled. Hon har kvävts till döds och lämnats kvar halvnaken i ett buskage. Hennes kläder ligger prydligt hopvikta på marken vid sidan av kroppen. Det finns inga spår att gå på. Men mordet väcker något till liv i Juncker. För tio år sedan utredde han ett liknande fall, där man aldrig hittade gärningsmannen, och nu kan han inte frigöra sig från tanken att det kan vara samma mördare. Signe Kristiansen är glad att Juncker är tillbaka. Hon arbetar med ett knivdråp där en ung nynazist mist livet under en politisk aktion i Nørrebro. Två oberoende fall - tills det visar sig finnas en uppseendeväckande koppling. Sjöwall & Wahlöö nämns, maken slängde sig direkt efter boken. Modernista.

   "Det måste ha spårat ur rejält."
   "Det kan man säga. Vi blev hitkommenderade för att skydda den där högerextrema jubelåsnan Claes Sidenius. Han hade skaffat sig tillstånd för en demonstration och förhandsannonserat att han tänkte bränna en koran eller två. Vi var runt trettio man på plats för att värna hans grundlagsskyddade rätt att sprida skit, för att tala klartext."
   "Trettio pers? Det borde väl ha räckt?"
   "Det gjorde det också. I alla fall ett tag. Det hade förstås arrangerats en motdemonstration... antirasister, gängmedlemmar, antifascister, ja du vet - men alla dem hade vi koll på. Tills..." Han skakade på huvudet.
   "Vad hände?"
   "Som en blixt från klar himmel marscherade 30-40 nynazister in från Tagensvej. Strax därefter strömmade det till en massa lokala bråkstakar och gängmedlemmar och på nolltid utbröt rena kaoset. Det är först nu som vi återfår kontrollen"
(sid 17)

Kim Faber och Janni Pedersen debuterade med kriminalromanen Vinterland, som vann Danska kriminalakademins debutantpris 2020, läs: HÄR.

De har också skrivit Satans sommar, läs HÄR.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den känns oroväckande aktuell.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, paret Kim Faber och Janni Pedersen skriver väldigt bra dagsaktuella böcker.

Znogge sa...

Tack för tipset. Den är noterad.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, bra samtida författare