Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 augusti 2022

istället för att läsa en bok

kan man se film, lånade dvd En ö i havet på biblioteket, den första av fyra böcker:
 Näckrosdammen, Havets djup, Öppet hav av Annika Thor, som berättar
om systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de skickas till en ö i Göteborgs skärgård för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De har skilts från sin mamma och pappa, och Steffi som är tolv år har lovat att ta hand om sin lillasyster.
Ombord på båten som ska föra dem till deras nya hem beskriver Steffi för sin lillasyster Nelli vad som väntar dem. En semesterort med palmer längs strandpromenaden, sandstränder med solstolar och glassförsäljare, ett piano och en hund. De drömmer om ett paradis, men möts av en karg verklighet. På ön i Göteborgs skärgård är ingenting som de väntat sig. Här finns bara hav och sten, fiskebåtar och sjöbodar. Det luktar fisk och ingen talar deras språk.

En ö i havet är en gripande och osentimental skildring av två livsöden i skuggan av andra världskriget. Berättelsen om Steffi och Nelli fortsätter i böckerna Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. I böckerna skildras systrarnas livsöden - skolgång, vänskap, förälskelse, mognad - i skuggan av kriget, gripande, men osentimentalt. Passar bra ihop

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Så de finns både som böcker och filmer? Jag har aldrig läst något av Annika Thor men det verkar vara spännande berättelser med ett allvarligt tema.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, många böcker finns filmatiserade, det här är en allvarlig sanna berättelse under kriget.

Znogge sa...

Har läst böckerna men inte sett filmerna. Minns att de var bra.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, många pratar väl om böckerna.

Klimakteriehäxan sa...

En riktigt bra bokserie (har bloggat om den flera ggr) men filmerna har jag inte sett.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, toppen att kunna låna film på biblioteket, gratis 🙂