Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 augusti 2022

Lutad mot ett spjut : Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795

Lutad mot ett spjut : Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795 (2022) av Katarina Bjärvall berättar när författarinnan Mary Wollstonecraft stiger i land på klipporna söder om Göteborg. Hennes uppdrag är att söka en skeppslast med silver som hennes man har förlorat. Med sig har hon sin ettåriga dotter Fanny och barnjungfrun Marguerite. Vid denna tid är Mary Wollstonecraft 36 år och har skrivit en rad böcker. Mest uppmärksammad är Till försvar för kvinnans rättigheter, som gjort henne omstridd i hemlandet England - aktad, till och med älskad, men också föraktad. Och nu har hon alltså begett sig till en av Europas utkanter. Resan i Sverige, Norge och Danmark blir ett händelserikt tillstånd där hennes tillvaro står och väger. Att följa henne är en spännande och intressant resa i läsfåtöljen.

"I reseskildringen tar hon upp frågan hur klimatet påverkar människors och särskilt kvinnors vällust. Hon noterar att det odefinierade du som hon riktar sig till hävdar att den värmande solen i Amerika gör bondflickor där mer utlevande och varma än de tillbakadragna engelska flickorna. Men teorin stämmer inte, skriver hon, eftersom svenska bondflickor, uppväxta bland kalla klippor, är vällustiga och ofta stiger fram på "vilsna vägar"." (sid 186)

5 kommentarer:

femfemman sa...

Haha! Känner inte igen mig som den svenska bondunge som jag är...
Men boken kunde man ju testa att läsa. Är ju bara att sluta, om den är gör tung eller för "tjatig".
Ha en fin onsdag!

Mösstanten sa...

Den här måste jag skriva upp. Jätteintressant.

Hanneles bokparadis sa...

Anna.Lena, Mary Wollstonecraft är intressant kvinna och hennes reseberättelse är intressant läsning.

Mösstanten, riktigt bra läsvärd bok.

Rämmengården sa...

Verkar spännande tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Nina, riktigt bra bok på flera sätt.