Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 augusti 2022

Stjärnkocken av Peter May

Stjärnkocken (Blowback 2022) av Peter May berättar om när Frankrikes mest hyllade kock, Marc Fraysse, kallade in världspressen för att göra ett viktigt tillkännagivande sa ryktet att han var på väg att förlora en av sina tre åtråvärda Michelin-stjärnor. Men när journalisterna kom fram till Fraysses restaurang – avlägset belägen på en vulkanisk platå i Centralmassivet – möttes de i stället av nyheten att den store stjärnkocken blivit mördad. Tillkännagivandet förblev ett mysterium, och sju år senare är mördarens identitet fortfarande en gåta.

I Stjärnkocken kastar sig Enzo Macleod in i den intrigtäta värld som omger den franska restaurangkulturen, la haute cuisine. Han följer Fraysses spår över den snöiga bergsplatån. Men utredandet av de komplexa relationerna kring den briljante och undanglidande kocken – en älskarinna, en svartsjuk hustru, en bitter matkritiker – visar sig också öppna upp sår ur Macleods eget förflutna. Stjärnkocken är femte boken i serien om Enzo Macleod. Modernista.

"Min mammas familj ägde ett kafé. Det bodde många italienare i Glasgow på den tiden. Jag tror att många hade internerats under kriget och stannat kvar. De verkade öppna kaféer och restauranger allihop. Kaféerna kallades för tallys och det fanns ingen som gjorde lika god glass som italienarna. Mamma jobbade på ett sådant kafé och pappa i hamnen och de tjänade tillräckligt för att vi skulle kunna ha ett något så när hyfsat liv. Det fanns inget som hette kredit på den tiden. Inte för sådana som oss. Man köpte bara det man hade råd med, med pengar man hade i fickan. Men jag minns inte att vi saknade något. Varken jag eller Jack. Dina farföräldrar var bra människor." (sid 84)  Flera smakbitar: HÄR.

12 kommentarer:

Lottens Bokblogg sa...

Det var länge sedan jag läste något av Peter May. Hans serie som började med Svarthuset gillade jag.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, May skriver bra och kan sitt ämne.

Christina Karlsson sa...

Det där låter dramatiskt värre, men skulle gärna läsa boken :)
Ha en fin söndag!
Christina

Mrs Calloway sa...

borde snart läsa något av Peter May igen. jag gillade honom. tack för smakebiten!

Veiken sa...

Jag har precis läst ut en bok och ska ladda ner en ny! Jag chansar på att ladda ner den första i den här serien du tipsar om!

Znogge sa...

Det var länge sedan jag läste något av honom men tackar för smakbiten.

Paula Merio sa...

Jag som inte ofta läser deckare har faktiskt läst två av hans böcker, vilket är ett gott betyg! Gillar också restaurangvärlden så kanske denna vore lite intressant. Tack för smakbit

femfemman sa...

Har läst något av Peter May. Men titel... nej den är bortglömd. Men tack för detta värdefulla tips.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Har läst en annan bok av Peter May och nyss köpt hem en annan.

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, Peter May har varit ganska produktiv.

Mösstanten sa...

Det jag har läst av Peter May har varit bra deckare så den här skulle jagkänsla tänka mig att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, man lär sig lite fransk matlagning också