Som tonåring läste jag om Marie Curies liv på finska, det gjorde starkt intryck på mig; hennes studier, strävan, forskning. Under min skolgång var det fortfarande stor skillnad mellan pojkar och flickor, bara pojkar fick ha kemilaborationer!! Men en kvinnlig lärare ställde upp och vi laborerade med henne efter skolan. Så småningom började jag läsa teknisk fysik på Chalmers, fick till och med erbjudande om tjänst som forskningsassistens, men... Nu hänger jag bara framför tv:n och följer olika forskning och glädjer när flera kvinnor kommer fram.
Vi läste barnboken om Marie Curie med sjuårigt barnbarn för något år sedan. Vi pratade om
Nobelpriset och hur svårt det var för kvinnor att studera för hundra år
sedan. Vi tittade på
svartvita foton på Marie i min gamla bok. Sjuåringen sa då att den som forskar om
coronaviruset får nog Nobelpris.
Vilken skönlitterär bok förändrade ditt sätt att se på världen? undrar: Enligt O i Veckans Kulturfråga.
17 kommentarer:
Det känns som två väldigt viktiga böcker. Tack och lov så har kvinnor samma möjligheter i dag och jag tror att det är fler flickor än pojkar som går vidare till högre studier.
Znogge, toppen att bo i Sverige. Marie Curie fick två Nobelpris – men vägrades inträde i franska vetenskapsakademin.
Oh, jag läste allt jag kunde komma över om Madame Curie när jag växte upp. Var helt fascinerad av henne!
Veiken, verkligen intressant människoöde!
Jag har länge varit fascinerad av Marie Curie och den kamp hon tvingades föra för att hon var kvinna.
Vilken bok som förändrat livet för mig och hur jag ser på världen? Inte lätt att svara på. Den karamellen måste jag nog suga på bra längre.
Lena i Wales, förmodligen finns det flera böcker som gjort starkt intryck.
helt säkert fascinerande läsning. men biografier räknas väl som sakprosa?
Mrs Calloway, dottern Eve Curie skrev boken som en roman… får jag böter nu 😳
Mycket viktigt med kvinnlig forskning! Jag kan inte säga en bok som förändrat min värld, men jag minns att Evas bok av Marianne Fredriksson var en av de första vuxenböckerna jag läste.
En ungdomsbok... kommer inte ihåg namnet... Tror att Thorwall var författaren... Fick som present. Läste många gånger. Insåg att livet var mer än min lilla "trygga" värld.
Ylva, dottern läste Marianne Fredriksson
Anna-Lena, behöver inte alls vara ungdomsbok, men Kerstin Thorvall har skrivit mycket bra ungdomsböcker.
Har bara läst en bok om Marie C, den som PO Enquist skrev, och den tyckte jag inte alls om. Men det var ju inte hennes fel ...
Klimakteriehäxan, världen är full av böcker man inte gillar.
Per Olov Enquist har inte påverkat mina livsval.
Jag minns att jag höll ett föredrag i skolan om Marie Curie. Vi hade två olika föredrag som skulle hållas och för min del var det Marie C. som gällde allra först. Det andra föredraget jag höll handlade om Stålfarfar, han som cyklade från norr till söder genom Sverige. Lite skillnad på personligheter förstås men intressanta båda på sitt sätt. Marie dock mycket intressantare.
I Ålands Lyceum fick flickor välja kemi och fysik som frivilligt ämne, kortare kurs dock, än vad pojkarna hade. Märkligt att kemi och fysik ansågs vara för pojkar framom flickor. Men å andra sidan fick inte pojkarna lektioner i skolkök, hemkunskap. Och vi flickor fick inte ha långbyxor. Ja, jisses Amalia, så skönt att det har gått framåt.
Karin, det var ju två väldigt olika föredrag, minns Stålfarfar. Visst var det märkligt att det var så olika i skolan för flickor och pojkar. Minns också att pojkar hade inte hemkunskap och inte syslöjd, flickorna hade inte träslöjd. Det där om långbyxor minns jag på mitt första jobb i Göteborg 1971...
En spännande kvinna helt klart!
enligt O, och på nåt sätt fixade hon familj och två barn!
Skicka en kommentar