Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 oktober 2022

ett Nobelpris till yttrandefriheten

Svenska Akademien betonar år efter år att Nobelpriset inte tar politisk hänsyn – men är det ens möjligt när hela världen står i brand? I år måste Akademien kryssa mellan förväntningar på brännheta namn som Salman Rushdie och Ljudmila Ulitskaja. Läs: HÄR.

Nobelpristippade författaren Rushdie blev tidigare i år attackerad med kniv – en direkt följd av den fatwa som han har levt med sedan 1989. Titeln Satansverserna åsyftar några verser ur Koranen, vilka har fått benämningen "satansverserna". Dessa verser manar profeten Muḥammad till dyrkan av tre mekkanska gudinnor: Al-Lat, Al-Uzza och Manat. Muḥammad inser dock senare att denna uppenbarelse var ingiven av satan.
Huvudpersoner i boken är två indiska muslimer som är bosatta i England, Gibrel och Saladin. De möts på ett flygplan på väg från Bombay till London som kapas av terrorister. Av misstag detonerar terroristerna en sprängladdning över engelska kanalen som spränger planet.

10 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Vore juste att ge Rushdie priset.

Klimakteriehäxan sa...

eDt här var ett originellt grepp!

femfemman sa...

Försökte komma igenom den boken en gång. Det gick så där. Så han är säkert värd priset!🙂

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, osäkert hus Svenska Akademien tänker nu.

Anna-Lena, boken finns oläst i min bokhylla, kanske inte jätterolig 🙂

Linnea/Bokblomma sa...

Det ska verkligen bli spännande att se vem som belönas i år! Jag tror det kan bli någon förhandstippad i år. Som kontrast till förra året.

Hanneles bokparadis sa...

Linnea, jag tycker Abdulrazak Gurnah var bra val.

znogge sa...

Ja, det ska bli intressant att se vem som får det. Det är ju onekligen två heta namns som nämns...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, hoppas det blir läsvärd pristagare 📚

Mösstanten sa...

Det ska bli spännande idag. Om det skulle bli Ernaux eller Rushdie eller Ulitskaja har jag läst något av var och en av dem. Men det kan ge mycket att uppmärksammas på en författare som man inte visste fanns också. Som förra året. Spännande är det i alla fall.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det har hänt några gånger att jag läst Nobelpristagare innan de vunnit, spännande.