Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.
Leta i den här bloggen:
27 oktober 2022
inte en enda kvinna
tycker om att läsa äldre romaner och kompletterar ibland med äldre böcker om litteraturhistoria. Hittade Ny illustrerad svensk litteraturhistoria Del 4: Åttiotal - Nittiotal
av E.N. Tigerstedt (1955) som är väldigt underhållande, man läser en bit då
och då. Just denna del handlar väldigt mycket om Strindberg. Det deppiga
är att alla (!) skribenter är manliga professorer - och väldigt få kvinnliga författare presenteras.
Etiketter:
Böcker om böcker,
Litterära essäer,
Strindberg August
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Tack och lov har det skett förbättringar. Det blir nästan en kulturkrock när man bläddrar i gamla antologier, till exempel.
Mösstanten, det har gått ganska långsamt men nu finns många duktiga kvinnliga litteraturvetare 📚
Var det inte så att förr i tiden att det fanns en allmän syn att kvinnor inte skulle skriva böcker?
Hanna, precis, de kvinnliga författarna fick skriva under pseudonym, Victoria Benedictsson skrev som alias Ernst Ahlgren.
En bild av hur tiden var då helt enkelt. Tack och lov så går det framåt. Ett bra exempel är alla kvinnor som skriver spänningsromaner, en genre som för dominerades av män. Så är det inte nu.
Znogge, och kvinnor är verkligen duktiga!
Som tur är så har tiderna förändras och nu behöver inte kvinnor utge sig för att vara män, som de kände att de måste förr, längre tillbaka i tiden.
Wiolettan, så var det förr i många länder 🇬🇧
Skicka en kommentar