Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 november 2022

nytt i bokhyllan

Poeter och profeter : från Platon till Mare Kandre av Anna Carlstedt, Anders Cullhed.
Här presenterar sexton litteraturforskare en samling essäer om diktare som uppfattat sig eller beskrivits som profetiska författare. Först möter vi Platon och hans tankar om diktaren som besatt, för att sedan se hur dessa idéer tar sig uttryck hos författare från vitt skilda epoker och sammanhang: från Horatius, Joakim av Floris, Dante, Christine de Pizan och Nostradamus, via William Blake, Lord Byron, Atterbom, Victor Hugo, Rimbaud och Strindberg till Björling, Jim Morrison, Bob Dylan, Leonard Cohen, Pia Tafdrup, Michael Strunge och Mare Kandre. Som en röd tråd genom litteraturens historia löper idén om författaren som profet: att poeterna ser sådant som vi andra inte ser. Att hon eller han är utvald men att siandets gåva också kräver sitt pris i form av ensamhet, utanförskap och melankoli.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant som så ofta här hos dig. Boken är nog lite för specialiserad för mig, men det är ändå roligt att få veta vad som finns.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, roligt när man känner igen poeterna, många intressanta.

KajsaLisa sa...

Tycker man snubblar över en massa spännande namn här som verkligen skiljer sig från varandra.

Hanneles bokparadis sa...

Kajsa-Lisa, en härlig varierande blandning!