Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 november 2022

Spöket : olyckligt kär i djur av Aase Berg

Spöket : olyckligt kär i djur (2022) av Aase Berg innehåller flera lager som läsaren får upptäcka lite i taget. Hon vänder våra blickar mot djurens värld och vi får i själva verket syn på oss själva. På sin precisa, ömt råa och bländande vackra prosa skriver Aase Berg om relationen mellan människa och djur, från krokodilmannen på Skansen via ryttarens symbios med hästen till medel klassens labradoodle. Hon utforskar människans olyckliga kärlek till djur, det sköra och svekfulla maktförhållande som infinner sig när man tar sig an ett husdjur, den utomjordiska känslan av samspel som kan uppkomma i en påtvingad samvaro med djur. Men är den känslan sann? Bedrar vi oss inte när vi tror att vi förstår djuren?

Fina naturbeskrivningar, kärlek och saknad till djur, den egna hunden Spöket som inte längre finns. Både vilda, tama och inhängnade djur. Speciellt hunden får mycket utrymme. Tror att en hundägare har mycket nöje av boken. Både hon och maken tycker om djur och är kunniga.

  "Jag kanske inte älskade min hund mer än mina barn, men inte heller mindre. Jag älskade henne bara annorlunda.
   Hon kallades för Spöket och såg ut som en vit, långhårig schäfer. En vacker fantasihund. Under elva års tid var hon min följeslagare. Även om hon betraktade hela familjen som medlemmar av sin flock, så var det mig hon hängde efter rent fysiskt, hon fanns alltid vid min sida, oftast smygande, ibland med buffande krav på uppmärksamhet. Hon var motsatsen till en ensamvarg.
" (sid 27) Flera smakbitar: HÄR. bernur har läst: HÄR.

17 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag gillar Aase Berg. Inte allt lika mycket. men Liknöjd fauna älskar jag. skriver till den på den långa listan. ska bli intressant att se vad du tycker om den. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Aase Berg skriver väldigt varierande, tack för tips om Liknöjd fauna. Denna en överraskning, tyckte mycket om boken.

Monika sa...

Gillar det där med "inte mer, inte mindre, bara annorlunda". Stämmer bra med husdjur, tycker jag.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, så är det, har bara erfarenhet av katter, man fäster sig, oroar sig 🐈

Lottens bokblogg sa...

Ja, man älskar dem verkligen annorlunda

znogge sa...

Det låter som en mycket intressant bok!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tror du skulle gilla denna!

Åsa sa...

Har ju både hund och katt, så denna kanske passar mig bra. Tack för smakbiten.

Paula sa...

Djur och natur intresserar alltid mig. Men hittar inte denna titel på biblan, kanske är den helt ny, då kan jag vänta ett tag.
Tack för smakbit, trevlig första advent

Hanneles bokparadis sa...

Paula, boken är helt ny.

Bokdamen sa...

kanske blir att läsa. Tack för smakbiten!

Bokdivisionen sa...

Låter intressant! Jag skulle ha läst En uppblåst liten flickas memoarer till en bokcirkel förra året och trodde jag gjort det men nu verkar det inte så när jag kollar igenom bloggen. Jag tror jag började på den dock. Hm, borde verkligen läsa henne!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, läst den och Haggan, intressant mångsidig författare.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Nyfiken. Gillar Aase Bergs dystra humor.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, hon har ett speciellt sätt att skriva.

Klimakteriehäxan sa...

Är du på väg att bli poet??? Citerar: "På sin precisa, ömt råa och bländande vackra prosa" ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, det är vi väl alla 😀