Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 november 2022

De förlorade ordens bok av Pip Williams

The Professor and the Madman Amerikansk-irländsk långfilm från 2019
Ett verklighetsbaserat drama om professor James Murray som år 1879 antar utmaningen att skapa Oxford English Dictionary, den mest heltäckande ordboken som någonsin sammanställts. Han ber allmänheten om hjälp och under arbetets gång noterar Murray att en man, doktor W.C. Minor, har bidragit med citat och texter till mer än 10 000 ord. Till sin förvåning upptäcker Murray också att Minor sitter inspärrad på ett mentalsjukhus. Regi: Farhad Safinia. I rollerna: Mel Gibson, Sean Penn, Natalie Dormer, Eddie Marsan, Jennifer Ehle, Steve Coogan m.fl. Se: HÄR.

Professorn och galningen av Simon Winchester är berättelsen om tillkomsten av Oxford English Dictionary. W. C. Minor var en amerikansk militärläkare och miljonär som från en undan-gömd vistelseort på engelska landsbygden i åratal brevledes bidrog med tusentals värdefulla uppletade citat till den första legendariska upplagan i tolv band av Oxford English Dictionary vid slutet av 1800-talet. Huvudredaktören för ordboksarbetet, James Murray, bjöd vid flera tillfällen in honom till ord-boks-redak-tionen i Oxford för att visa sitt erkännande åt hans arbete, men erbjudandena avböjdes alltid. Men när så James Murray slutligen reste för att träffa den briljante men oåtkomlige lexikografen och tacka honom för allt hans arbete fann han en sinnessjuk mördare. 

De förlorade ordens bok (2022) av Pip Williams
1901 uppdagades det att ordet deja saknades i Oxfords engelska ordbok. Det här är berättelsen om flickan som stal det. Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok. Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld. Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Spännande tips igen. De förlorade ordens bok vill jag läsa.

femfemman sa...

Jo men, den har jag sett. Bra film. Gillar verklighetsbaserat. Ha en god adventsmåndag.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, filmen är också riktigt sevärd.

Anna-Lena, bra film, man tittar klistrad i tv-soffan.

Znogge sa...

Filmen låter väldigt intressant. Det är ju en sanning att galenskap och genialitet kan ligga väldigt nära varandra.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, och idag hade man kunnat hjälpa ”galenskapen” med medicinering.

Anki sa...

De förlorade ordens bok låter väldigt intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Anki, en måste-bok för oss ord-nördar 🙂

Veiken sa...

Tack för bra tips. Har nu antecknat båda! Hoppas dom finns på biblioteket!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, jag har bokat på biblioteket och sett filmen i svtPlay