Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 december 2022

Kvinnomanualen av Anna Björklund

Kvinnomanualen (2022) av Anna Björklund är en bok om att gå från en ätstörd, viktpendlande och kroniskt ensam ung vuxen som fuskade sig igenom allt och inte tyckte någon vuxen kvinnas liv såg tillräckligt attraktivt ut, till att bli lämnad vid altaret av sina kompisar och vara hemma med barn när alla ens jämnåriga provar ayahuasca. Anna Björklund granskar kvinnorollen utan att sluta vara på tjejernas sida. Ömsom ägnar hon sig åt lustfyllt detaljer, ömsom åt iskalla och underhållande analyser av stora politiska idéer och filosofiska teser.Kvinnomanualen beskriver hur man som ung kvinna i ett av världens mest jämställda och sekulära länder kan välja ett liv som i tidningarna kallas konservativt, på gränsen till demokratifarligt. Det är en självrannsakande och uppriktig berättelse om att våga strunta i kvinnliga förebilder.

    "Dawkins fattade inget om kvinnor, tänkte jag stolt. När mitt ego gradvis kom tillbaka ljög jag först för mig själv. De fula begären pockade och distraherade, jag började svrolla efter dyra saker att köpa när jag ammade och funderade på jobb jag ville göra medan min energi gick till att upprätthålla någon annans dygnsrytm. Jag blev irriterad, avundsjuk, på de som inte hölls tillbaka av ansvarskänsla, mammorna som tog sig tid att hålla sig i trim och stup i kvarten verkade åka på barnfria weekends och dricka långa drinkar." (sid 223) 

Anna Björklund är född 1990 i Stockholm och startade den prisbelönta podden Della Q. Hon är kolumnist i Aftonbladet och kulturskribent i Göteborgs-Posten och Fokus och har tidigare varit programledare och satiriker i Sveriges Radio. Hon är gift, har hittills tre barn och har hoppat av flera prestigefyllda utbildningar.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den borde man kanske läsa. Verkar intressant det där att hon går emot normer. Hur vi ska och kan leva tål alltid att diskuteras.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, ganska personligt och självbiografiskt, man kan känna igen sig.

Anki sa...

Det låter interessant! Det finns så många lockande böcker i världen, kan aldrig läsa alla. :)

Hanneles bokparadis sa...

Anki, eller hur, att välja och sålla bland pärlorna är ett problem 🙂

Anna i Portugal sa...

Låter som en bok för mig, tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, annan sorts liv.