Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 april 2023

Den stora blondinens sista sommar av Peter Sandström

Den stora blondinens sista sommar Ett ljust och kärleksfullt sorgmod (2022) av Peter Sandström är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.
En man i Åbo ska ta avsked av sin dotter, som är på väg till Holland för att studera. Hur är det möjligt, hon är ju hans lilla flicka? Samma man städar ur sina föräldrars hus hemma i Nykarleby. Han har spritt ut alla sakerna på gården, det ser inte klokt ut. Som sällskap har han några kringströvande katter och så de sympatiska mössen förstås. På dagarna får han ibland oväntat besök av människor från sitt förflutna, de som kallar honom den stora blondinen. På kvällarna somnar han i vedlidret med pannlampan lysande.

I centrum av berättelsen finns en kärlekshistoria. Det är tidigt åttiotal i Helsingfors, och de unga älskande har båda nyligen börjat studera. Limone heter hon, hans stora kärlek, kvinnan han vill få barn med och leva med i resten av sitt liv. Limone är ändå påfallande ljummen i relationen, och mannen finner sig vattnande hennes krukväxter och snokande i hennes tillhörigheter medan hon är borta, oklart var.

   "Du kan steka plättar, sa jag.
    Jag kunde ge henne ett recept på plättsmet som jag hade fått av din far när jag flyttade till Helsingfors hösten åttiotvå. Han hade räknat upp ingredienserna ur huvudet, och jag hade antecknat med slarvig handstil på rutigt papper. En halv liter mjölk, en kaffekopp vatten, två ägg, en tesked salt, två kaffekoppar mjöl, en halv deciliter olja. Nu rabblade jag upp de där sakerna ur minnet, och min dotter tog nästa nästa snigelsked glass, förde den till sin mun och svalde.
    Vad menas med "kaffekopp", undrade hon.
(sid 15) Flera smakbitar: HÄR.

Peter Sandström (1963) är född och uppvuxen i Nykarleby. Sedan år 1989 är han bosatt i Åbo. För Kärleken är ett tamdjur (2020) har Sandström tilldelats Samfundet De Nios julpris 2020, Signe Ekbladh-Elds pris av Svenska Akademien 2021, samt Stiftelsen Längmanska kulturfondens pris år 2021.  Runebergspriset 2017 för Laudatur.

14 kommentarer:

Robert W sa...

En man som kallas "den stora blondinen"? Det låter som en märklig bok. Tack för smakbiten!

Lottens Bokblogg sa...

Man blir ju lite nyfiken på personerna!

Mia Eggimann sa...

Verkar vara en märklig bok.

Anna i Portugal sa...

Den här låter intressant, uppskriven på att-läsa listan! Tack och trevlig söndag önskar jag dig.

Mrs Calloway sa...

okänd bok för mig. låter intressant. tack för smakebiten!

Monika sa...

Böcker med recept i är alltid intressanta. Och jag undrar också ibland över måtten ... som kaffekopp. Hur stor då 🤔

Lyrans Noblesser sa...

Om jag minns rätt lärde min mamma mig att en kaffekopp är 1½ dl :) Den här författaren verkar intressant tycker jag, ska googla lite Tack för smakbit.

znogge sa...

Tack för smakbiten! Den låter intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, hon heter Limone, hans stora kärlek, förutom dottern.

Hanneles bokparadis sa...

Lyran, din mor hade rätt, så står det ibland i nya mått 🙂

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren.

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, fått massa priser.

Mösstanten sa...

En författare jag inte alls känner till så inom ska jag titta närmare på.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Peter Sandström är riktigt intressant, vill läsa mer.