Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 juli 2023

En kvinnas själ av Isabel Allende

En kvinnas själ (Mujeres del Alma mia 2022) av Isabel Allende berättar hon om sina tre äktenskap, och allt som dessa lärt henne. En av dessa lärdomar är att det är viktigt att ha ett eget liv, vid sidan om det gemensamma, att också värna sin egen identitet.
En annan är att ta sin egen sexualitet på allvar. Så vad behöver kvinnor - och feminister - idag? Att få kännas sig trygg och uppskattad, att få vara fri och självständig, att få leva i fred och få bestämma över sina egna kroppar. Inom alla dessa områden finns mycket arbete att göra. Med den här boken hoppas Allende föra vidare sin visdom och sina erfarenheter till efterföljande generationer.

"Jag vägrar att finna mig i den europeiska modell som styr de kvinnliga idealen - ung, lång, smal, et cetera - men gläds åt människans instinkt att vilja omge sig av skönhet. Vi smyckar våra kroppar och vill gärna smycka vår omgivning. Vi behöver en viss harmoni, väver färgglada tyger, dekorerat lerhyddor med väggmålningar, drejar, knypplar och syr. Den sortens kreativitet hos kvinnor kallas hantverk och säljs billigt, men när det kommer till män kallas den konst och är något man betalar dyrt för" (sid 48) Flera smakbitar: HÄR.

15 kommentarer:

Robert W sa...

Det ligger tyvärr mycket i detta att kvinnligt hantverk ses ner på (ibland även av kvinnor) medan det manliga hantverket är fint.

Mrs Calloway sa...

låter som en intressant bok. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mycket av kvinnors arbete får för lite uppskattning, en läsvärd bok.

Monika sa...

Hon är ju ganska välkänd, men jag har inte läst något av henne.

Mia Eggimann sa...

Tråkigt att kvinnligt hantverk säljs billigt, borde vara tvärtom

Anna i Portugal sa...

Låter som en läsvärd och viktig bok!

znogge sa...

En intressant bok så tack för smakbiten!

Klimakteriehäxan sa...

Säkert läsvärd, men jag har den inte. Än i a f.

Hanneles bokparadis sa...

lånade boken på biblioteket 📚

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten1 Det var länesen jag läse något av författaren.

Paula sa...

Det är längesen jag läste Allende. Undrar om jag också ska skriva en bok om hur man överlever fyra äktenskap, haha
Jag ska kolla upp denna, tack för tips

Åsa sa...

Nja, är det verkligen så? Jag menar det där om konst och hantverk? Har väl uppvärderats? Kanske beror på var i världen man befinner sig.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, vilken utmärk idé att du skriver en bok!

Åsa, tyvärr, på loppis ser man att kvinnors handarbeten inte värt något, om de nu överlevt dit.

Bokdivisionen sa...

Jag har inte läst Allende alls.

Vet du, jag har problem med din sida, efter att ha haft den uppe ett tag så omdirigeras jag till konstiga sidor. Men det här formuläret gick bra att ha öppet.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, ibland plockar det upp saker som försvinner