Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

12 juli 2023

Kanada - VM-kultur

Lediga män
(2020) av Anne Carson, professor i klassisk grekiska, visar i denna diktsamling upp hela sin litterära bredd: hon samläser Thukydides och Virginia Woolf, porträtterar föregångare som Achmatova, Artaud och Tolstoj, översätter Catullus och skriver dikter av intensivt personlig karaktär. I en avslutande essä analyserar hon uppslagsrikt grekernas syn på den kvinnliga befläckelsens fenomenologi.

Kudos (2019) av Rachel Cusk börjar med att en främling på flyget berättar för kvinnan Faye om sitt liv: om arbetet, äktenskapet och natten han ägnat åt att begrava familjens älskade hund. Kudos handlar om Fayes samtal med folk hon möter, om konst, kärlek, politik, om rättvisor och orättvisor.

Vilken kanadensisk kultur vill ni tipsa om? undrar: Enligt O.

6 kommentarer:

znogge sa...

Obekanta författare för mig men den andra boken låter tilltalande och berör intressanta ämnen.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Rachel Cusks böcker är intressanta och läsvärda.

enligt O sa...

Ann Carson är fantastisk! Såg Cusk på Louisiana Literature, men har inte läst något av henne ännu.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, wow, måste ha varit intressant att lyssna på Rachel Cusk.

Mösstanten sa...

Bra att bli påmind om Rachel Kusk. Jag har bara läst Kudos i trilogin.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, gillar Kusks texter.