Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

10 augusti 2023

Blodrött hav av Lilja Sigurðardóttir

Blodrött hav (Blóðrauður sjór 2023) av Lilja Sigurðardóttir är andra boken i Áróra-serien. När den framgångsrike entreprenören Flosi kommer hem en kväll är köket upp- och nedvänt och hans fru Guðrún försvunnen. Ett brev har lämnats kvar på köksbordet. I det står det att hon blivit kidnappad och att om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Guðrún att dö.
    Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra, som är finansiell utredare med inriktning på att spåra upp undangömda pengar. Tillsammans med sin avlägsne släkting, kriminalkommissarien Daníel, tar hon sig an fallet.
    Samtidigt fortsätter Áróra sökandet efter sin försvunna syster, Ísafold. Hon är djupt besviken på den isländska polisen, som mer eller mindre tycks ha lagt ner utredningen. Själv tänker Áróra aldrig ge upp, även om hon inser att det bästa hon kan hoppas på är att slutligen hitta en kropp att begrava. Modernista.

 "Saknaden högg till i honom. Guðrún hade han alltid kunnat räkna med. Hon var tillförlitlig i sin enformighet och han visste alltid var han hade henne. Det var en av hennes egenskaper som han nu ångrade att han inte förmått uppskatta. Bergrós överraskade honom oavbrutet och det hade fått i gång blodet i hans ådror så att det kändes som om han hade blivit flera år yngre. Men nu kunde han ge vad som helst för att slippa Bergrós impulsivitet." (sid 53)

6 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Vad roligt med en deckare (serie) som utspelar sig på Island, det har jag aldrig läst. Skriver upp, tack!

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, isländska författare har fina miljöskildringar.

Mösstanten sa...

En författare som jag inte har läst, men just isländska deckare lockar.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Ragnar Jónasson är en isländsk favorit.

Znogge sa...

Roligt att fler och fler isländska författare översätts. Hittills har jag inte blivit besviken.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, inte jag heller, bra historier.