Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 oktober 2023

Trollkarlarna av J. B. Priestley

Trollkarlarna (The magicians
1954) av J. B. Priestley
Ett exempel på Priestleys ständiga oro för tidens sanna natur, berättelsen använder fantasielement för att diskutera medelålderskrisen för en framgångsrik industriman, som kort berör sociala problem och massa psykologi, och sociala problem och  psykologi. Fina personbeskrivningar.
Sir Charles Ravenstreet har oväntat fått sparken verkställande direktör för New Central Electric Company, drar sig tillbaka till sitt hus på landet för att överväga sin framtid. Oväntade saker händer, man vill ju bara fortsätta att läsa, en bladvändare.

"Dessutom är jag inte tillräckligt intresserad. Man måste vara intresserad av människor i allmänhet - och det är jag inte. Jag blir det faktiskt allt mindre och mindre. Det förefaller mig som om vi blev dummare och dummare, George. De här ny-elisabetanerna som vallas av staten och fackföreningarna, som drivs i vilken riktning som helst av pressen, som tillbringar sina kvällar med att titta på professorer och skådespelerskor som leker sällskapslekar i television!" (1955) Flera smakbitar: HÄR.

13 kommentarer:

Lotten sa...

Intressant med en smakbit från en lite äldre bok. Den var helt okänd för mig.

Cinnamon sa...

Det var en annorlunda smakbit, tack för den.

Hanneles bokparadis sa...

J. B. Priestley var ganska stor i England på sin tid

Mrs Calloway sa...

vill minnas att Priestley var känd för någon stor fackbok som kanske också handlade om tid, förresten! tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Priestley har även skrivit litteraturhistoria

Paula sa...

Måste utspela sig i tv:s barndom! Tack för smakbit, annorlunda sådan

Hanneles bokparadis sa...

trodde sällskapslekar i tv var nyare påfund

znogge sa...

Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, gillar J. B. Priestleys böcker

Monika sa...

Den där smakebiten hade lika gärna kunnat vara nutid.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, eller hur! 🙂

Åsa sa...

Trevligt med bladvändare. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, vill läsa mer av J. B. Priestley