Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 januari 2024

Historien om Fru Berg av Ingvild H. Rishøi

Historien om Fru Berg (2023) av Ingvild H. Rishøi utkom i Norge 2011, och nominerades bl. a. till Bragepriset. Här får läsaren åter ta del av den vardags­nära magi och lojalitet mot det utsatta barnets perspektiv som bland annat fått Rishøi att kallas för ”en ny Astrid Lindgren”. Dessa noveller handlar om att träffa sin första kärlek, om att vara synsk och se tecken, om Janis Joplin, lysmaskar och kortspel. Och om att älska en hamster som heter Fru Berg.

Rishøi är fantastisk berättare. Personerna i boken är i olika åldrar, olika miljöer, olika kön. Total närvaro. Ibland håller man andan och undrar hur det hela ska sluta.

"Jag visade honom verkstan. Jag visade honom besinboden och skovaxet och var handskarna låg, han nickade bara åt allt jag sa, han var sån som jag var förut, en sån som inte lyssnar. Jag visade honom skillnaden på jord och torv, och väggen där spadarna hänger, för det här var under spadvändningen, jag gick bort till kaffebryggaren och pappmuggarna och gav honom en kopp, det var tidig morgon och fortfarande grått utanför, vi lutade oss mot hyvelbänken där vid bryggaren.
    - Jag ska rymma, sa han en gång till.
" (sid 61)

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Har ju precis läst min första bok av Rishøi, Vinternoveller, så nu förstår jag hur bra hon skriver.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, tyckte mycket om Rishøis Vinternoveller, stark läsning.

Znogge sa...

Ny för mig men kanske ska jag ge henne en chans. Är ju inte så mycket för noveller men kanske har jag inte hittat rätt författare...

BP sa...

Svar: Kolla Här:
https://www.bristolpost.co.uk/whats-on/music-nightlife/banksy-bristol-art-tour-map-449

Banksy är dessutom född i Bristol.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, finns noveller för alla smaker.

BP, vi var i Bristol bara knappt en dag…