Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 april 2024

Emily Dickinson med UKON

Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) är poet, psykolog och psykoanalytiker, och han berättade om Emily Dickinson (1830-1886) som föddes och dog i Amherst, Massachusetts. Hon betraktas idag som en av västerlandets viktigaste poeter trots att hon under sin levnad endast publicerade ett fåtal dikter. Hennes alltmer isolerade liv och ovilja att publicera sig har varit föremål för litteraturvetares och psykologers begrundan.
Varför ville hon inte gå ut? Varför ville hon inte publicera sig? Valde hon sitt liv eller kunde hon inte annat? Hur gick det till när hon ändå lyckades skapa ett annat (offentligt) rum genom brevskrivning och sina märkliga vanor? Och framför allt: hur kunde hon bli en sådan ofattbart bra poet?
Om detta talade UKON, bland annat utifrån Dickinsons brevkorrespondens, psykoanalytisk teori och några läsbara och oläsbara biografier om Dickinson han kämpat sig igenom.


UKON har översatt Faskikel 26 - Vi leker inte på gravar, Faskikel 34 - Ändlös rosmarin, Faskikel 40 - De enda nyheterna. Faskikel 13 snart klar.

2 kommentarer:

znogge sa...

Kan tänka mig att det var ett intressant föredrag. Lite intressant att hon inte ville publicera men man vet kanske inte allt...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vi vet inte allt som hände på 1800-talet, inspirerande föredrag, vill läsa mer.