Jag Àr anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och Àga böcker, lÀser, fotograferar, periodvis lÀsare; lÀser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek Àr uppfylld, Àr gift med en boklÀsare som Àlskar Fantomen. Som mormor och farmor lÀser jag Àven barnböcker. Jag mÄr bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker mÄste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den hÀr bloggen:

19 juli 2024

bok som en konsumentvara 📖

Umberto Eco, som Àgde 50 000 böcker, hade detta att sÀga om hembibliotek:
"Det Àr dumt att tro att man mÄste lÀsa alla böcker man köper, dÄ det Àr dumt att kritisera dem som köper fler böcker Àn de nÄgonsin kommer att kunna lÀsa." Det vore som att sÀga att man ska anvÀnda alla bestick eller glasögon eller skruvmejslar eller borrbitar man köpt innan man köper nya.
"Det finns saker i livet som vi alltid behöver ha gott om förnödenheter, Àven om vi bara kommer anvÀnda en liten del.
"Om vi till exempel betraktar böcker som medicin förstÄr vi att det Àr bra att ha mÄnga hemma snarare Àn nÄgra: nÀr man vill mÄ bÀttre, dÄ gÄr man till 'medicinskÄpet' och vÀljer en bok. Inte en slump, men rÀtt bok för det ögonblicket. DÀrför ska man alltid ha ett nÀringsval!
"De som bara köper en bok, lÀs bara den och gör sig sedan av med den. De anvÀnder helt enkelt konsumentmentaliteten pÄ böcker, det vill sÀga de anser att de Àr en konsumentvara, en bra. De som Àlskar böcker vet att en bok Àr allt annat Àn en handelsvara."

Ett bibliotek med bara lÀsta böcker verkar knasigt.

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Jag fÄr vÀl lÀgga till att bra folkbibliotek i nÀrheten kÀnns nödvÀndigt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, vet inte hur det Àr med biblioteken i Italien. Vi har det bra i Sverige, men ett litet eget bibliotek Àr guld vÀrd eftersom Folkbiblioteken rensar ofta, och inte öppna jÀmnt.

KlimakteriehÀxan sa...

Tar tacksamt emot dessa tankar ... och finner tröst i dem!

Hanneles bokparadis sa...

KlimakteriehĂ€xan, jag kunde nĂ€stan ana det 🙂

Mrs Calloway sa...

ett ord i rÀttan tid! jag köper böcker bÄde till mig och övriga familjen hela tiden. och ibland köper jag böcker som jag lÄnat och lÀst dÀrför att jag vill ha dem nÀrma mig hela tiden. biblioteken lÄnar ju ut sina böcker och Àr inte öppna om nÀtterna sÄ dÀrför Àr det viktigt med eget nattöppet referensibibliotek

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, samma hĂ€r, köper till familjen, barnbarnen. Det har hĂ€nt att böcker jag lĂ„nat pĂ„ biblioteket har jag velat ha ett eget ex hemma. Under pandemin var jag lycklig över att ha ett eget bibliotek, söm öppet Ă€ven pĂ„ nĂ€tterna 🙂

BP sa...

Denne Umberto Eco Àr en vÀldigt klok herre kan jag tycka. Nu har jag inget bibliotek hÀr hemma direkt (jÀmfört med dig till exempel), men tycker att hans jÀmförelse med medicin Àr klockren. Hahaha:-)

Hanneles bokparadis sa...

BP, finns böcker för alla behov 💊 💔

BP sa...

Svar: Jag har svÄrt för att umgÄs med "bara" pensionÀrer. Jag ser hellre gemenskap med personer i olika Äldrar. Men panschisar blir konversationen extremt ensidig och slutar nÀstan alltid med diskussioner om sjukdomar och vem Àr sjukast. Klarar inte av det. Min spanska granne Àr dock ett undantag...

Hanneles bokparadis sa...

BP, min erfarenhet Àr inte riktigt sÄ, men trevligast Àr vÀl umgÄs med olika Äldrar...