Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 juli 2024

läs gamla reseböcker - helgfråga

Bra reseböcker är som bra romaner.
Jag har länge drömt om att hitta London på 8 dagar (1936) av Ellen Rydelius, och den fanns på loppis för en tia (ganska dyra böcker nu på antikvariat). Fina svartvita foton, nästan som läsa en bra roman. De äldre guideböckerna är väldigt personliga och roliga.
Vintagemannen Ingemar Albertsson (HÄR) reser med guideböcker från tidigt 1900-tal. Skillnaden mellan en gammal och en modern guidebok är att de gamla innehåller långa berättelser. Man kan hitta bra böcker på antikvariat.

Jag älskar att läsa gamla resehandböcker, tydligen är jag inte ensam om det. Vi romantiska resenärer : Med Ellen Rydelius i Rom av Carina Burman berättar om den mycket beresta Ellen Rydelius (1885-1957) som ibland tog med sig dottern Ria Wägner. Rydelius har skrivit reseböcker om Italien, Tyskland, Finland, Estland, Nederländerna, Belgien, Spanien, Rivieran, Prag, Wien, Frankrike, New York, Stockholm. Hur hann hon med allt!
Carina Burmans bok handlar om Ellen Rydelius bok Rom på 8 dagar (1927) som har kommit ut på många nya upplagor. Ett pionjärverk i sin genre - av en kvinnlig författare.

Läs en gammal resebok.
Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj, undrar Mia.

13 kommentarer:

Znogge sa...

Gamla resehandböcker men även nya är alltid trevliga att läsa tycker jag. Vissa saker är inte förändrade i nyare böcker som en del står sig i längden. Många använder nog endast nätet numera så försäljningen av resehandböcker lär ha dalat.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det nya reseböckerna nämner saker men inte mycket mer, de gamla innehåller historier, som läsa en bra roman.

Klimakteriehäxan sa...

Har spart boken jag köpte inför mitt allra första New York-besök: "New York - en ö i havet" av mina kollegor Birgitta och Bosse Karlström. Kom 1970 och var helt suverän. Nu fick du mig att gå till hyllan och leta - då hittar jag den inte!!!! Vi MÅSTE skapa ordning i våra bokhyllor, jag hade velat bläddra i den igen. Fick kanontips, några av dem kanske funkar än i dag ... fast å andra sidan ska jag tyvärr inte till NY inom överskådlig tid ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, härligt att läsa gamla reseminnen! Du får köpa en bokvagn jag bloggade om igår.

Mrs Calloway sa...

de äldre guideböckerna är mycket mer personliga, det har du helt rätt i. läser gärna resehandledningar både gamla och nya

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, kul att Carina Burman har skrivit en bok om Ellen Rydelius och hennes Rom på 8 dagar - jag har hittat boken billigt, nu vill någon ha 748 kr för den på Bokbörsen!

Robert W sa...

Vad kul att du hittade boken du sökte till ett sådant vrakpris! Ibland kan man ha tur.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, man får ha ögonen med sig 🙂

femfemman sa...

Londonboken hade jag gärna bläddrat i. är ju lite nördig vad det gäller den stan!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, finns en del nyare på loppis och antikvariat, Sigge Hommerberg skrev väldigt trevliga guideböcker.

Åsa sa...

Kul tips! Såklart kan man resa via böcker också. :) Här på orten har vi inget antikvariat, riktigt synd, det låter så spännande med ett sådant.

Mia Eggimann sa...

Jag har inga reseböcker.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, antikvariska böcker finns på nätet, roligare fynda på plats

Mia, bra reseböcker är som bra romaner.