Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 september 2024

Emily Dickinson i Göteborg


Poesisamtal, nu med Dickinsonexperten Josefin de Gregorio. Emily Dickinson (1830-1886) föddes och dog i Amherst, Massachusetts. Hon betraktas idag som en av västerlandets viktigaste poeter trots att hon under sin levnad endast publicerade ett fåtal dikter.
Josefin de Gregorios berättade om sitt personliga förhållande till Emily Dickinson, och om vad det innebär att läsa henne idag. Utgångspunkten är den fråga som genomsyrar det mesta som skrivits om Dickinson: hur kunde hon vilja det liv som hon valde?

Om man ägnar sitt liv åt att skriva, och kanske till och med misstänker att man är bra på det, vill man då inte dela sitt skrivande med någon? Hur kan man vilja detta isolerade liv?
För den skrivande kvinnan - handlar om konsten och ensamheten, eller kvinnan och ensamheten.

Josefin de Gregorio är författare och kritiker, och har doktorerat i amerikansk litteratur i Cambridge. Hon debuterade med romanen Antarktis (2013) som nominerades till Katapultpriset. För essäboken Emily Dickinson och vulkanerna (2019) belönades hon med Gerard Bonniers essäpris och Samfundet De Nios vinterpris. Hennes senaste roman är den kritikerhyllade Samuel är mitt namn (2016).

Inga kommentarer: