Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 september 2024

Hoppas det smakar bra av Junko Takase


Hoppas det smakar bra (2024) av Junko Takase.
Nitani arbetar på ett medel stort kontor i en förort till Tokyo. Han tar sig fram i världen utan några större ambitioner och förstår inte andra människors besatthet av mat -- själv äter han helst snabbnudlar och skulle inte ha något emot att få hela sitt näringsintag från en tablett. På samma kontor arbetar den ambitiösa Oshio och allas favorit Ashikawa, som ständigt lyckas komma undan med att gå hem tidigt med "migrän" medan de andra får täcka upp för henne. Att hon trots det har tid att baka en massa sötsaker och ta med sig till kontoret retar upp Oshio till den grad att hon bestämmer sig för att börja sabotera för henne. Och hon lyckas få med sig Nitani på tåget, även om han egentligen är rätt så förtjust i Ashikawa.

    "Egentligen ville jag läsa litteratur på universitetet, men sedan fick jag höra att det inte var något bra studieval för en man att läsa humaniora. Så var det säker också, tänkte jag. Och visst tyckte jag om att läsa böcker, absolut, men kanske inte tillräckligt för att fördjupa mig och skriva ett examensarbete i litteratur. Så det fick bli ekonomi istället. Inte för att jag hade någon lusta att skriva examensarbete inom ekonomi. Verkligen inte. Men det visade sig att det inte behövdes för att bli färdig." (sid 66)

Boken innehöll små intriger på arbetsplatsen, mer än japansk mat. Jag hade svårt ibland hålla koll på vem som umgicks med vem. Åtta personer var det, i alla fall med på att dela Ashikawas tårta plus platschef. Vem är bokens "jag", troligen Oshio.

Jag är inte så bevandrad i japansk kokkonst, fick googla när jag blev nyfiken. Utöver sushi i Göteborg så har jag besökt en lyxig japansk restaurang i New York, där man satt lågt och fick själv steka sin mat på plattan på bordet, lite som här:
"Stället hade fyra bord med stora inbyggda teppenayskihällar samt sex bord i en traditionell japansk avdelning, där man satt direkt på tatamimattan. Borden där var utrustade på samma sätt med teppanyakihällar. De var i horigotatsu-stil med utrymme att sträcka ut benen under bordet, så att man slapp sitta på knäna eller med benen i kors på tatamimattan." (sid 89) Flera smakbitar: HÄR.

12 kommentarer:

Robert W sa...

Det fanns en mycket bra japansk restaurang i Östersund, men jag är osäker på om den finns kvar.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, jag och trettonåriga barnbarn åt sushi igår i Göteborg i japansk restaurang.

Lotten sa...

Jag skulle vilja läsa mer japanskt, och lära mig mer

Znogge sa...

En lite annorlunda intrig men varför inte. Den noterar jag direkt.

Hanneles bokparadis sa...

gillar läsa japanska författare

Mrs Calloway sa...

jag gillar Japan. och jag gillar japanska författare. har läst denna

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! gillar sushi och pokébowls men är inte lika förtjust i nudlar.
Ska kolla upp boken.

Bokdivisionen sa...

Jag och sambon vill också ha en mat-tablett! :)

Paula sa...

Inga tabletter som ersättning för mat för mig, möjligen om man kunde tugga dem länge och de smakade biff. Har också besökt japansk restaurang i Stockholm där man fick sitta på knä vid ett lågt bord, otroligt obekvämt då för trettio år sedan, idag vore det en omöjlighet. Tack för smakbit, gillar japansk litteratur, man hittar alltid något att förvånas över.

Hanneles bokparadis sa...

Visst lär man sig mycket av att läsa bra böcker.

Monika sa...

Så humaniora är inget för en man i Japan 🤔 Har inte läst mycket japanskt, men det jag har läst har jag gillat.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, visst låter det knasigt, jag gillar också japanska författare.