Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

06 oktober 2024

Återgäldaren av Josefine Sandblom

Återgäldaren (2024) av Josefine Sandblom Modernista.

Deckarförfattaren Sandra Falk är van vid farliga intriger, men när hon själv utsätts för grova trakasserier blir hon så paralyserad att hon tappar skrivförmågan. Oron för hur det kommer slå mot hennes ekonomi gör att hon låter Alma – en aspirerande författare från en av hennes skrivkurser – flytta in som inneboende.
     Till en början är Alma helt ovetande om hotbilden, men när hon blir akut sjuk efter att ha smakat på innehållet i ett anonymt paket kan Sandra inte längre dölja att någon tycks vilja skada henne. Med flera inbokade framträdanden på Bokmässan beger de sig motvilligt till Göteborg, trots insikten om att en okänd gärningsman kan gömma sig var som helst i folkhavet.
     Vad Sandra inte berättar om är det ödesdigra misstag hon begick som ung, och att den som ligger bakom dagens hot tycks känna till hennes mörka hemlighet. Dilemmat är att det bara finns en enda person som vet vem hon en gång var – och att den personen är död.

"Skyndsamt snurrade hon runt och försökte lokalisera allt hon behövde ha med sig, men varken plånbok eller datorväska fanns vid hallbyrån där hon trodde sig lämnat dem. Hon blundade och försökte komma på var hon kunde ha gjort av sina saker. Med en suck öppnade hon ögonen igen och begav sig uppför trappen till övervåningen.
    Det första året i huset hade Sandra renoverat och bytt ut inredningen alla lediga stunder för att få det exakt som hon ville ha det. Det hade varit fint redan från början, men det hade inte varit hennes stil. Föräldrarna hade alltid haft en förkärlek till nytt och blankt, själv föredrog hon gammalt, blommigt, murrigt och möbler med själ. Hon tillbringade enormt mycket tid hemma, och det var viktigt att allt stämde.
" (sid 23) Flera smakbitar: HÄR.

Inga kommentarer: