Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 oktober 2024

Genombrottet av Can Xue


Genombrottet : (en föreställning) (2012) av Can Xue
Genombrottet handlar om livet på en gata i en fiktiv stad i Kina. Dess invånare spekulerar om den mystiska fru X. Romanen väver samman deras ändlösa antaganden till ett verk som är både en politisk liknelse och en surrealistisk fantasi. Vissa tror att X är femtio år gammal, andra att hon är tjugotvå. Vem är hon egentligen och vad ligger bakom hennes till synes nästan magiska krafter?

"Jag har alltid haft ett oerhört självförtroende, det är mycket konstigt. Ibland när jag vaknar kan jag känna en stunds irritation, och huvudet känns helt tomt. Men det är ingenting, en blick på dessa mina händer räcker för att jag ska återfå styrkan. Jag har haft samma självförtroende sedan jag var flicka: då svor jag en gång att jag skulle göra hål i väggen med en syl, och det målet nådde jag mycket riktigt till slut. När jag går väjer jag aldrig undan för någon : är det något jag har så är det styrka." (sid 48)

Inga kommentarer: