Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 december 2024

I Schopenhauers närvaro av Michel Houellebecq

I Schopenhauers närvaro (2017) av Michel Houellebecq har jag glömt att jag har i bokhyllan. Den tyske filosofen Schopenhauer har haft ett stort inflytande på Michel Houellebecqs författarskap. I essän I Schopenhauers närvaro kommenterar han ett trettiotal utdrag ur filosofens mest berömda verk: Världen som vilja och föreställning och Aforismer i levnadsvishet. Samtidigt får vi inblick i Houellebecqs relation till Schopenhauers filosofi och hur den präglat hans texter alltsedan han av en slump lånade aforismerna på ett bibliotek i början av 80-talet.

Antiken idag en öppen föreläsning med Per Magnus Johansson, psykoanalytiker och docent i idé- och lärdomshistoria. Detta är den tredje föreläsningen i serien "Antiken idag" som arrangeras av Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys med ekonomiskt stöd av Svenska Akademien, där vi bjuder in expertkunniga inom filosofi, idéhistoria, litteratur och psykoanalys för att diskutera antikens relevans idag.

Per Magnus Johansson reder ut psykoanalysens förhållande till antiken. Hur förband sig Sigmund Freud till antiken och den kunskapstradition som bars upp av den grekiska dramatiken och filosofin? Freud använde sig av Sofokles text om Kung Oidipus när han formulerade teorin om Oidipuskomplexet. Han tolkade myten utifrån den psykoanalytiska teorin och praktiken. Hur skall man förstå denna transformation? Och hur är det rimligt att tolka Freuds läsning idag?

Inga kommentarer: