Skogen : i folktro, sägner och sagor (2024) av Tora Wall, nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok 2024.
I ett land som täcks till två tredjedelar av skog och vars forntida religion inbegrep ett världsträd är det kanske inte så konstigt att skogen fortsatt har en stark dragningskraft på oss. Skogen breder ut sig i flera dimensioner i människans värld, både som symbol och faktisk plats, trots att de flesta idag befinner sig långt ifrån den.
I årtusenden har den försett oss med nyttiga råvaror men också med starka upplevelser som har väckt förundran och ofta rädsla. Somligt har varit lätt att förklara, annat svårare. Vad botar frossan? Vem tog jägarens byte? Vad väntar bortom skogsbrynet?
Med utgångspunkt i sägner, sagor, folkminnen och traditioner tecknar folkloristen Tora Wall en färgrik bild av skogen som erfarenhet och föreställning. Tora Wall är författare och doktorand i folkloristik vid Åbo Akademi. Bland hennes tidigare böcker finns Folktrons väsen (2021) och Traditioner och högtider (2022).
6 kommentarer:
Bra tips! Den vore intressant att läsa.
Mösstanten, en vackert illustrerad bok, många ville lyssna på henne, lång kö att låna boken.
Skogen betyder mycket för många och är en fantastisk tillgång i vårt land. Vi har så fin natur. Sedan föredrar jag personligen havet men vandrar gärna ändå i skogen. Skogen är spännande och där kan finnas många äventyr.
Znogge, skogen har varit viktig i folktro. Vi hade ett litet "problem" när vi skulle bygga hus, för jag gillade skogen och maken havet, men nu bor vi mellan båda 🙂
Just folktro, tycker jag är jätteintressant. Och skogen bär på många hemligheter.
Anna-Lena, mycket intressant, viktigt förr, nu är vi mer rationella.
Skicka en kommentar